- Διαφήμιση -

Μόλις το 5,3% των ενοικιαζομένων στην Αττική εμφανίζονται ως Airbnb

Επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι από την τεράστια ζήτηση ακινήτων από Κινέζους - Ζητούμενο από το κράτος, αφενός να κάνει ελέγχους ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή, και αφετέρου οι τοπικές αρχές να προχωρήσουν σε δράσεις βελτίωσης της αισθητικής της πόλης.

Σε 150.000 κατοι­κί­ες προς ενοι­κί­α­ση στην Αττι­κή, οι 12.000 έγι­ναν Airbnb, δηλα­δή μόλις το 5,3% των ενοι­κια­ζο­μέ­νων κατοικιών.

Αυτό προ­κύ­πτει από τα στοι­χεία που παρου­σιά­στη­καν σήμε­ρα το από­γευ­μα στην κοι­νή εκδή­λω­ση του Εμπο­ρι­κού Συλ­λό­γου Αθη­νών και της ΠΟΜΙΔΑ για το παρόν και το μέλ­λον των Βρα­χυ­χρο­νί­ων Μισθώ­σε­ων στην Αθή­να, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο Εμπο­ρι­κό και Βιο­μη­χα­νι­κό Επι­με­λη­τή­ριο Αθηνών.

Σύμ­φω­να με σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση της ΠΟΜΙΔΑ, στην εκδή­λω­ση προ­σήλ­θαν και απηύ­θυ­ναν χαι­ρε­τι­σμούς ο δήμαρ­χος Αθη­ναί­ων Γιώρ­γος Μπρού­λιας, ο υπο­ψή­φιος δήμαρ­χος Αθη­ναί­ων Νάσος Ηλιό­που­λος, ο υπο­ψή­φιος περι­φε­ρειάρ­χης Αττι­κής Γιώρ­γος Πατού­λης, και η πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής Παρα­γω­γής και Εμπο­ρί­ου της Βου­λής των Ελλή­νων Χαρά Καφα­ντά­ρη. Τη συζή­τη­ση προ­λό­γι­σε ο πρό­ε­δρος του ΕΒΕΑ Κων­στα­ντί­νος Μίχα­λος σημειώ­νο­ντας: «πιστεύω ότι η οικο­νο­μία του δια­μοι­ρα­σμού μπο­ρεί, με την κατάλ­λη­λη δια­χεί­ρι­ση, να δημιουρ­γή­σει περισ­σό­τε­ρα οφέ­λη απ’ ότι κινδύνους».

Ο πρό­ε­δρος του Πανελ­λη­νί­ου Συλ­λό­γου Δια­χει­ρι­στών Ακι­νή­των — ΠΑΣΥΔΑ, σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση, Ανδρέ­ας Χίου παρου­σί­α­σε στα­τι­στι­κά στοι­χεία που αφο­ρούν τη βρα­χυ­χρό­νια μίσθω­ση στην Αθή­να. Συγκε­κρι­μέ­να, τον Απρί­λιο του 2019, στην πρω­τεύ­ου­σα δρα­στη­ριο­ποιού­νταν 8.989 ενερ­γά κατα­λύ­μα­τα στις πλατ­φόρ­μες, με τη συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία αυτών να είναι ολό­κλη­ρα σπί­τια ενώ μόλις το 10% μεμο­νω­μέ­να δωμά­τια. Η βρα­χυ­χρό­νια μίσθω­ση έχει ανα­πτυ­χθεί σημα­ντι­κά τα τελευ­ταία τρία χρό­νια, συμ­βάλ­λο­ντας δρα­στι­κά στη συνο­λι­κή του­ρι­στι­κή κίνη­ση. Περισ­σό­τε­ροι από 340.000 του­ρί­στες επι­σκέ­φθη­καν έτσι την Αθή­να το 2018, αφή­νο­ντας 89,5 εκατ. ευρώ στην πόλη, όπως είπε.

Την τρέ­χου­σα κατά­στα­ση της αγο­ράς της βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης στην Αθή­να αλλά και τις κοι­νω­νι­κές και οικο­νο­μι­κές της επι­πτώ­σεις, παρου­σί­α­σαν η πρό­ε­δρος και η ταμί­ας του Συλ­λό­γου Οικο­νο­μί­ας Δια­μοι­ρα­σμού — ΣΟΔΙΑ, Θεο­δώ­ρα Δήμα και Ρομί­να Τσίτου.

Όπως τόνι­σαν, το Airbnb έφε­ρε του­ρι­στι­κή απο­κέ­ντρω­ση, ζωντα­νεύ­ο­ντας γει­το­νιές του δήμου Αθη­ναί­ων που ήταν εγκα­τα­λε­λειμ­μέ­νες. Το απο­τέ­λε­σμα είναι πολ­λοί κάτοι­κοι να θέλουν πλέ­ον να επι­στρέ­ψουν στο κέντρο αλλά να δυσκο­λεύ­ο­νται να βρουν σπί­τι κι έτσι κάποιοι σπεύ­δουν να δαι­μο­νο­ποι­ή­σουν τη βρα­χυ­χρό­νια μίσθω­ση. Ωστό­σο, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που παρου­σί­α­σαν, σε 150.000 κατοι­κί­ες προς ενοι­κί­α­ση στην Αττι­κή, οι 12.000 έγι­ναν Airbnb, δηλα­δή μόλις τo 5,3% των ενοι­κια­ζο­μέ­νων κατοικιών.

Επε­σή­μα­ναν όμως τους κιν­δύ­νους που προ­κύ­πτουν από την τερά­στια ζήτη­ση ακι­νή­των από Κινέ­ζους επεν­δυ­τές και ζήτη­σαν αφε­νός από το κρά­τος να κάνει ελέγ­χους ώστε να πατα­χθεί η φορο­δια­φυ­γή και αφε­τέ­ρου από τις τοπι­κές αρχές να προ­χω­ρή­σουν σε δρά­σεις βελ­τί­ω­σης της αισθη­τι­κής της πόλης (πεζο­δρό­μια, παγκά­κια, πρά­σι­νο, έργα ηλε­κτρο­φω­τι­σμού, καλ­λι­τε­χνι­κές δρά­σεις αλλά και κίνη­τρα για να κατοι­κη­θούν τα εγκα­τα­λε­λειμ­μέ­να κτίρια).

Από την πλευ­ρά του ο πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Ιδιο­κτη­τών Ενοι­κια­ζό­με­νων Επι­πλω­μέ­νων Δια­με­ρι­σμά­των — Κατοι­κιών Γιώρ­γος Κανελ­λό­που­λος, τόνι­σε, σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση, ότι είναι μύθος ο αριθ­μός των δια­θέ­σι­μων κατα­λυ­μά­των που συχνά ανα­φέ­ρο­νται στα μέσα ενη­μέ­ρω­σης. «Πανελ­λα­δι­κά δεν πρέ­πει να ξεπερ­νά­με τις 70.000 πραγ­μα­τι­κές κατα­χω­ρή­σεις ή περί­που το 6% του συνό­λου των δια­θέ­σι­μων ακι­νή­των», ανέ­φε­ρε. Περι­γρά­φο­ντας τους λόγους έλλει­ψης σπι­τιών, ανα­φέρ­θη­κε στη μεί­ω­ση κατά 90% της οικο­δο­μι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας στα χρό­νιας της κρί­σης, στις δεκά­δες απο­ποι­ή­σεις κλη­ρο­νο­μιάς, στα δεκά­δες εγκα­τα­λε­λειμ­μέ­να κτή­ρια αλλά και στα χιλιά­δες ακί­νη­τα που έχουν που­λη­θεί σε αλλο­δα­πούς. Κατέ­λη­ξε δε ότι η βρα­χυ­χρό­νια μίσθω­ση στή­ρι­ξε τον του­ρι­σμό στα χρό­νια της ανά­πτυ­ξής του.

Συμπεράσματα

Τα κύρια συμπε­ρά­σμα­τα που προ­έ­κυ­ψαν από την ημε­ρί­δα,. σύμ­φω­να με τους διορ­γα­νω­τές, είναι τα εξής:

«- Η βρα­χυ­χρό­νια μίσθω­ση ακι­νή­των δίνει προ­στι­θέ­με­νη αξία στο του­ρι­στι­κό προ­ϊ­όν και «ανοί­γει» του­ρι­στι­κές αγο­ρές, προ­σελ­κύ­ο­ντας του­ρί­στες οι οποί­οι δεν θα επέ­λε­γαν να ταξι­δέ­ψουν στη χώρα μας χωρίς αυτή την επι­λο­γή. Ενι­σχύ­ει τις τοπι­κές οικο­νο­μί­ες, δημιουρ­γώ­ντας νέες θέσεις εργα­σί­ας και αυξά­νο­ντας την επιχειρηματικότητα.

- Η επι­βο­λή περιο­ρι­σμών στη δρα­στη­ριό­τη­τα αυτή θα ήταν σφάλ­μα και πλήγ­μα κατά του του­ρι­σμού, αλλά και κατά της κοι­νω­νί­ας γενι­κό­τε­ρα.  Όπως κάθε ζωντα­νή οικο­νο­μι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, πρέ­πει πάντο­τε να αυτορ­ρυθ­μί­ζε­ται με βάση την προ­σφο­ρά και ζήτη­ση και τις εκά­στο­τε κρα­τού­σες συν­θή­κες. Αντί­θε­τα, οποιο­δή­πο­τε περιο­ρι­στι­κό μέτρο στις βρα­χυ­χρό­νιες μισθώ­σεις εγκυ­μο­νεί τον κίν­δυ­νο άσκη­σής της σε «γκρί­ζα» φορο­λο­γι­κά πλαίσια.

- Η δρα­στη­ριό­τη­τα αυτή πρέ­πει να ασκεί­ται σε συν­θή­κες φορο­λο­γι­κής νομι­μό­τη­τας. Ας γίνουν έλεγ­χοι και ας επι­βλη­θούν τα προ­βλε­πό­με­να πρό­στι­μα σε όσους εξα­κο­λου­θούν παρά­νο­μα να βρί­σκο­νται στις πλατ­φόρ­μες χωρίς πλή­ρη φορο­λο­γι­κή συμ­μόρ­φω­ση (ΑΜΑ κ.λπ.).

- Απα­ρά­δε­κτη κάθε πρό­τα­ση να θεω­ρη­θεί η βρα­χυ­χρό­νια μίσθω­ση υπο­χρε­ω­τι­κά για τα φυσι­κά πρό­σω­πα ως επαγ­γελ­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, με ό,τι αυτό συνε­πά­γε­ται ή να επι­βα­ρυν­θεί με μεγα­λύ­τε­ρο φορο­λο­γι­κό συντελεστή.

- Τέλος, η βρα­χυ­χρό­νια μίσθω­ση είναι μια δρα­στη­ριό­τη­τα που ήρθε για να μεί­νει. Στην Αθή­να αλλά και σε πολ­λά μέρη της χώρας μας, έχει και παρόν και μέλ­λον, για όλους όσοι έχουν τα κατάλ­λη­λα κατα­λύ­μα­τα, αλλά και τα κατάλ­λη­λα προσόντα.

Δηλώσεις

Από την πλευ­ρά των διορ­γα­νω­τών της εκδή­λω­σης, ο πρό­ε­δρος της ΠΟΜΙΔΑ και της UIPI Στρά­τος Παρα­διάς δήλω­σε: «Η δρα­στη­ριό­τη­τα των βρα­χυ­χρό­νιων μισθώ­σε­ων στη χώρα μας ανα­πτύ­χθη­κε σε δεκά­δες χιλιά­δες κενά, ημι­τε­λή, ή μη χρη­σι­μο­ποιού­με­να ακί­νη­τα, γι’ αυτό και δεν προ­κά­λε­σε εξώ­σεις που­θε­νά στη χώρα, όπως κάποιοι εντε­λώς ανα­λη­θώς ισχυ­ρί­στη­καν. Δεν μπο­ρεί λοι­πόν να απο­τε­λέ­σει πρό­φα­ση για την επι­βο­λή ενοι­κιο­στα­σια­κών μέτρων στις μισθώ­σεις κύριας κατοι­κί­ας. Αντί­θε­τα, και με δεδο­μέ­νο ότι συνε­χί­ζε­ται η μαζι­κή ανα­καί­νι­ση κατοι­κιών με τον, ανέ­φι­κτο συχνά πλέ­ον σήμε­ρα, στό­χο της διά­θε­σής τους για βρα­χυ­χρό­νιες μισθώ­σεις, οι ενοι­κια­στές σε λίγο θα έχουν στη διά­θε­σή τους πάμπολ­λες χιλιά­δες πλή­ρως ανα­βαθ­μι­σμέ­νες κατοι­κί­ες, τις οποί­ες θα φέρει στην αγο­ρά μόνον η ελευ­θε­ρία των μισθώ­σε­ων, και όχι τα ενοικιοστάσια».

Ο πρό­ε­δρος του Εμπο­ρι­κού Συλ­λό­γου Αθη­νών Σταύ­ρος Καφού­νης δήλω­σε: «Μια σημα­ντι­κή πηγή για τη δημιουρ­γία εισο­δή­μα­τος που τόσο έχου­με ανά­γκη, μέσα από την αύξη­ση της κατα­νά­λω­σης, τόσο λόγω του εμπλου­τι­σμού του του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος που απο­τε­λεί την κινη­τή­ρια δύνα­μη της Ελλη­νι­κής οικο­νο­μί­ας, όσο και από την ανα­κα­τα­σκευή και συντή­ρη­ση νεκρών ακί­νη­των, απο­τε­λεί σήμε­ρα ο θεσμός της βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης. Εντού­τοις είναι σημα­ντι­κό με προ­σο­χή να παρα­κο­λου­θού­με τις νέες ανά­γκες που πιθα­νόν να δημιουρ­γη­θούν για την ορθή λει­τουρ­γία της πόλης και τη βιώ­σι­μη ανά­πτυ­ξη της».

 

Πηγή www.news247.gr

- Διαφήμιση -

- Δια­φή­μι­ση -

- Διαφήμιση -

- Δια­φή­μι­ση -

- Δια­φή­μι­ση -

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Σημείωση πριν τη φόρμα σχολίων

Σημείωση μετά ΄τη φόρμα σχολίων