Με γιαννιώτικο πιρπιρί η Αγγελοπούλου στην Εθνική Πινακοθήκη
του Χάρη Στεργίου
Με μια εμπνευσμένη ενδυμασία από την παράδοση η Αγγελοπούλου τράβηξε την δημόσια προσοχή και σχολιάσθηκε θετικά από την πληθώρα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.
Ο ντουλαμάς ένα αστικό, χρυσοκέντητο γιαννιώτικο περίτεχνο πανωφόρι με ασημένια, συνήθως, πόρπη του 19ου αιώνα συνεχίζει να εμπνέει και να επηρεάζει την εξέλιξη του ελληνικού και διεθνούς ενδύματος μέχρι σήμερα.
Γνήσιοι ντουλαμάδες –και οι γυναικείες τους βερσιόν, γνωστές ως «πιρπιρί»– έχουν κατά καιρό εκτεθεί σε πολλές σχεδιαστικές παρουσίες, εκθέσεις και γκαλερί.
Ο ντουλαμάς να σημειωθεί ότι θεωρείται από τις πλουσιότερες παραδοσιακές φορεσιές της Ελλάδος. Το ξεχωριστό της τμήμα ήταν το πιρπιρί, που γεμάτο αστραφτερά κεντήματα έκανε τη φορεσιά να θεωρείται βαρύτιμη και πολύτιμη και να ξεχωρίζει από όλες τις γυναικείες φορεσιές της Ελλάδος.Ενας ανάλογος παρόμοιος επενδυτής βρίσκεται στο μουσείο του Λυκείου Ελληνίδων.
Στο χθεσινό ντύσιμο της προέδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” συναντούμε το πάντρεμα μιας αρχειακής συλλογής με μια σχεδιαστική δημιουργία. Οι σχεδιαστές παίζουν πολλές φορές με τη φόρμα του ρούχου και τα υλικά.
Στα χωριά, κυρίως του Πωγωνίου, οι γυναίκες φορούσαν την παραδοσιακη σιγκούνα, έναν αμάνικο επενδυτή από μάλλινο ύφασμα, ανοιχτό εμπρός και κατακόρυφα. Στολιζόταν με επίρραπτη κόκκινη τσόχα και κεντήματα με πολύχρωμα κορδόνια, κορδονέτα και γαϊτάνια.Η σιγκούνα ή αρμάτα,εμφανιζόταν σε τριάντα περίπου χωριά της επαρχίας Πωγωνίου, που βρίσκεται βορειοδυτικά της περιφέρειας Δωδώνης-Ιωαννίνων. Σε μερικές χωριά του Πωγωνίου που βρίσκονται στην κοιλάδα του Καλαμά, η τοπική ενδυμασία συνυπήρχε με αυτή της Δρόπολης, καθώς έχουν πολλές ομοιότητες με τις διαφορές να εντοπίζονται στην πολύπτυχη φούστα της Δρόπολης. Χαρακτηριστικό της φορεσιάς του Πωγωνίου είναι το άσπρο χρώμα που κυριαρχεί, το οποίο φορούσαν ακόμη και οι χήρες και οι ηλικιωμένες.
Η Γιάννα Αγγελοπούλου στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 εναρμονίζει τις ενδυμασίες της με την παράδοση αναδεικνύοντας και τιμώντας τη συμβολή στη διαμόρφωση της εθνικής μας ταυτότητας.