Του Νίκου Γιαννή
Έφτασε η στιγμή για την εγκατάλειψη της μεθόδου των μικρών βημάτων και της πραγματοποίησης του ποιοτικού άλματος προς την ευρωπαϊκή πολιτική ένωση. Αυτή θα είναι μια μορφή ομοσπονδίας, μια ακόμη επιπλέον των σαράντα περίπου διαφορετικών ομοσπονδιακών μορφωμάτων που υπάρχουν στον κόσμο σήμερα (μεταξύ 193 κρατών), μια μοναδική και πρωτοπορειακή στην ιστορία ένωση κρατών και πολιτών.
Δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει ποτέ ενιαίο κράτος, κατά το πρότυπο όσων γνωρίζουμε, ένα υπερ-κράτος των Βρυξελλών. Ας καταπιαστούμε επομένως με τη θεσμική ανασυγκρότηση της ΕΕ και τη συνταγματική της δημιουργία, με ισονομία και ελευθερία, με ισότητα μέσα από τη διαφορετικότητα, με δημοκρατία και αποτελεσματικότητα, με κατανομή αρμοδιοτήτων με βάση την αρχή διάκρισης των εξουσιών την επικουρικότητα και αναλογικότητα, ενόψει των τεραστίων εσωτερικών και παγκοσμίων προκλήσεων.
Η Ε.Ε. ως ευρωπαϊκή ιδέα δεν μπορεί να περιμένει την ομοθυμία, ούτε και την ομοφωνία, εκτός από αδύνατο δεν θα ήταν και δημοκρατικό. Στην επόμενη θητεία-εντολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η μεγάλη στιγμή να κατατεθεί το μεγάλο σχέδιο για τη νέα μεγάλη Ευρώπη.
Είναι ισχυρή η άποψη ότι ένα σχέδιο πολιτικής εμβάθυνσης δεν θα συναντήσει λαϊκή υποστήριξη προτού να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Όσο η ΕΕ παραμένει πολιτικά ασύνδετη ή σε «ιστορική εκκρεμότητα», οι δημαγωγοί πολιτικοί στα κράτη που είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για τη δημιουργία του προβλήματος θα μεταθέτουν την ευθύνη στην ΕΕ και η ευρωπαϊκή οικονομία θα επιδεινώνεται, θα υποχωρεί μπροστά στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Πρέπει να σταματήσουμε από τη μια να εθνικοποιούμε τα κέρδη που αποκτώνται δια της ΕΕ και από την άλλη να μεταθέτουμε στην ΕΕ τις ζημιές των εσφαλμένων, αντιαναπτυξιακών και πελατειακών εθνικών πολιτικών. Αν δώσουμε την εντύπωση, σ’ εκείνους τους πολίτες που αρνούνται να δεχτούν ότι ο κόσμος άλλαξε, ενώ δεν θέλουν ν’ αλλάξουν οι ίδιοι και που φαντασιώνονται την επιστροφή σε ένα εξιδανικευμένο προ κρίσης παρελθόν ως λύση, ότι μπορούν να διαπραγματεύονται οικονομικά την ευρωπαϊκή πολιτική ενοποίηση, τότε θα διαπραγματεύονται διαρκώς και δεν πρόκειται ούτε η πολιτική ένωση, ούτε η οικονομική ανάκαμψη να επέλθουν.
Το κοινό μας είναι όλοι οι Ευρωπαίοι. Οι υποστηρικτές της ενωμένης Ευρώπης δεν είναι πλέον απαθώς θετικοί, οι αντίπαλοι της ήταν πάντοτε αντίπαλοι. Η ήττα των λαϊκιστών θα είναι καθαρή νίκη των ενωσιακών.
Οι ομοσπονδίες διέπονται από την αρχή της επικουρικότητας, που εκκινεί από την αφετηρία ότι ο καθένας είναι ελεύθερος αλλά και υπεύθυνος για την ευημερία και για τα προβλήματα του, ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο πλησιέστερο προς τον πολίτη επίπεδο και ότι δεν πρέπει κάτι να γίνεται από ευρύτερους και πιο σύνθετους οργανισμούς, εφόσον μπορεί να γίνεται εξίσου καλά από μικρότερους και απλούστερους. Ένα ζήτημα αναλαμβάνεται από τον μεγαλύτερο οργανισμό μόνον εάν και στον βαθμό που οι στόχοι της δράσης είναι αδύνατο να επιτευχθούν επαρκώς από τις συνιστώσες, πολίτες, δήμους, κράτη και μπορούν συνεπώς, λόγω των διαστάσεων ή των αποτελεσμάτων τους, να επιτευχθούν καλύτερα σε αυτό το μεγαλύτερο επίπεδο. Κάθε ανώτερο επίπεδο εκδηλώνει οικονομική και κοινωνική αλληλεγγύη στις συνιστώσες του, χωρίς όμως να μετατίθεται σε αυτό η ευθύνη της ευημερίας τους. Εξασφαλίζει την ελάχιστη απαραίτητη ενότητα, ώστε να διαφυλάσσεται η διαφορετικότητα, ταυτότητα και συμφέροντα των μερών. Δημιουργεί κάθε απαραίτητη κοινή υποδομή για την ελεύθερη εκδίπλωση της πρωτοβουλίας όλων. Βοηθά (εξ’ ου και επικουρικότητα), δεν υποκαθιστά, δημιουργώντας ένα γραφειοκρατικό υπερ-κράτος, προσφέρει ένα αξιόπιστο πλαίσιο ελάχιστης αλληλεγγύης.
Η ομοσπονδιακή δημοκρατία δεν είναι οικονομική ιδεολογία, είναι πολιτική ιδεολογία και πιο συγκεκριμένα πρόταση πολιτειακής οργάνωσης, που υπερβαίνει για πάντα τους εθνικούς εγωϊσμούς και διαιρέσεις, ενταφιάζει τους πολέμους και δημιουργεί μια νέα πολιτική κοινότητα, με ένα Σύνταγμα, με δημοκρατικό τρόπο και με το πλέον δημοκρατικό περιεχόμενο. Στη νέα πολιτεία, οι πολίτες θα αποφασίζουν με δημοκρατικό τρόπο άλλοτε περισσότερο φιλελεύθερα και άλλοτε περισσότερο σοσιαλιστικά προγράμματα, που ωστόσο θα αφορούν όλη την κοινότητα.
Το μεγάλο σχέδιο για τη μεγάλη Ευρώπη πρέπει να είναι μικρό και σαφές. Αυτά που χρειάζονται κατά τη διάρκεια της νέας θητείας-εντολής του Ευρωπαϊκού κοινοβoυλίου είναι:
Μια οικονομική κυβέρνηση για τις χώρες με νόμισμα το Ευρώ. Πλήρης τραπεζική ένωση, κοινή βάση φορολογίας, ταμείο απόσβεσης χρέους, Υπουργός Οικονομίας, αξιόλογος προϋπολογισμός με επενδυτικό πρόγραμμα. Με άλλα λόγια η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Μια κοινή εξωτερική πολιτική και μια κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, που να εξασφαλίζει τόσο τα ευρωπαϊκά σύνορα όσο και την εσωτερική τάξη από παραδοσιακές και από ασύμμετρες απειλές. Να ενδυναμώνει τη θέση της ΕΕ, όλων μας δηλαδή, στον κόσμο και να προβάλλει το πρότυπο ειρηνικής εν ελευθερία συμβίωσης. Τη σύγκληση μιας Συνέλευσης (Convention) από εκπροσώπους των εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη συμμετοχή της κοινωνίας πολιτών, που θα υποβάλλει ένα σχέδιο Συντάγματος μιας Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, το οποίο κατόπιν θα τεθεί υπό την κρίση των πολιτών με τη μορφή πανευρωπαϊκού δημοψηφίσματος. Όταν ένας αριθμός κρατών υιοθετήσει το Σύνταγμα, αυτό θα τεθεί σε ισχύ. Στο σχέδιο θα μπορούν να γίνουν δεκτά τα κράτη με νόμισμα το Ευρώ, ενώ όσα δεν επιθυμούν ή δεν γίνουν αρχικώς δεκτά, καθώς και τα κράτη εκτός Ευρώ, θα μπορούν να προσχωρήσουν στο μέλλον.
Θα έχει τεράστια πολιτική σημασία να περιληφθούν στο σχέδιο εξαρχής κράτη που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη οικονομική δυσκολία αλλά στηρίζουν με συνέπεια το ευρωπαϊκό σχέδιο, ώστε να μην σταλεί το λάθος μήνυμα ότι πρόκειται για μια ένωση ελίτ. Για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου, θα χρειασθεί η ευρωπαϊκή διοίκηση να μετασχηματισθεί στην εκτελεστική του μηχανή, να αναβιώσει ο χαμένος ευρω-ενθουσιασμός. .
Τώρα χρειαζόμαστε πεπεισμένους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ιδέας, της κοινής πορείας. Χρειαζόμαστε ένα κανονικό Κοινοβούλιο με δύο σώματα, ένα απευθείας εκλεγμένο από τους Ευρωπαίους πολίτες και ένα που να εκπροσωπεί τα κράτη. Και φυσικά χρειαζόμαστε μια κανονική κυβέρνηση που να στηρίζεται και να λογοδοτεί σε αυτό το Κοινοβούλιο.
Μια ευρωπαϊκή δημοκρατία ενώ δεν μπορεί να λύσει το οικονομικό πρόβλημα, ωστόσο μπορεί να έχει θετική συμβολή στην αντιμετώπιση του με σύμμαχο τον χρόνο. Η έλλειψη μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε συμβολή στην αντιμετώπιση του.
Ουτοπικό, αδύνατον; Χρειάζομαι την ισχυρή εντολή σου γι’ αυτό.
Ο Νίκος Γιαννής είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας