Πέθανε 8χρονο παιδί από διφθερίτιδα!
Το παιδί σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε κάνει τα απαραίτητα εμβόλια. Το θέμα έγινε γνωστό μετά από ανάρτηση γιατρού ιδιωτικού νοσοκομείου. Το παιδί πέθανε την Τετάρτη στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Τι είναι η διφθερίτιδα.
Μια ασθένεια ξεχασμένη, η διφθερίτιδα, πήρε την ζωή ενός μικρού παιδιού στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Η ασθένεια είχε εξαλειφθεί λόγω του εμβολιασμού σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Όμως, όπως φαίνεται το 8χρονο αγοράκι, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είναι ορφανό από γονείς δεν είχε κάνει τα απαραίτητα εμβόλια.
Έτσι, το παιδί, μολύνθηκε από το τοξινογόνο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας όπως εικάζουν οι γιατροί αφού ακόμα αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.
Το θέμα έγινε γνωστό μετά από ανάρτηση παιδιάτρου ο οποίος όμως εργάζεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Έγραψε ότι ένα παιδί ηλικίας 8 ετών, το πρώτο κρούσμα και θάνατος από διφθερίτιδα στην Ελλάδα μετά από 28 χρόνια σε παιδί παντελώς ανεμβολίαστο.
Έγραψε μεταξύ άλλων: «Διφθερίτιδα στην Ελλάδα εν έτει 2020!!! Ποιος να το φανταζόταν; Ιδού πού οδηγούν την κοινωνία οι ανεύθυνοι αρνητές των εμβολιασμών. Κρίμα για το παιδάκι, κρίμα για όλα τα παιδάκια που έχουν τόσο ανεύθυνους γονείς! Κρίμα και αμαρτία! Αναμένω επιτέλους να λάβουν θέση και δράση η Πολιτεία και ο Ιατρικός Κόσμος».
Αναμένεται επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.
Τι είναι η διφθερίτιδα
Σύμφωνα με το iatropedia.gr η διφθερίτιδα είναι μια λοιμώδης νόσος που οφείλεται στο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Η σοβαρή αυτή ασθένεια που άλλοτε μπορούσε να προκαλέσει και θανάτους, σήμερα έχει εξαφανιστεί από τις αναπτυγμένες χώρες, λόγω του αποτελεσματικού και σωστού εμβολιασμού, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι ότου εξαφανισθεί από ολόκληρο τον κόσμο. Απαραίτητο είναι να μην παραμελούνται οι επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου.
Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν
Η διφθερίτιδα οφείλεται στο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Μεταδίδεται με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. Η νόσος έχει χρόνο επώασης 2–6 ημέρες και προσβάλλει συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους. Τα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών προστατεύονται από τα μητρικά αντισώματα.
Επιδημιολογικά
Μεταδίδεται με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων.
Πως εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα
Η νόσος αρχίζει με μέτριο πυρετό και συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό. Στο φάρυγγα (διφθεριτική φαρυγγίτιδα) οι αμυγδαλές καλύπτονται από ρυπαρό (βρώμικο) και δύσοσμο επίχρισμα το οποίο σχηματίζει τις διφθέρες ή ψευδομεμβράνες που αποκολλώνται δύσκολα και αιμορραγούν. Υπάρχει τοπικός πόνος, δυσκαταποσία (δυσκολία στην κατάποση) και διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων.
Εάν υπάρξει επέκταση και στον λάρυγγα (διφθεριτική λαρυγγίτιδα) τότε θα παρουσιασθεί και βράγχος φωνής (βραχνάδα) μέχρι και αφωνία (έλλειψη φωνής), βήχας και δύσπνοια.
Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις
Η κλινική εξέταση και η καλή λήψη του ιστορικού είναι σημαντική για τη διάγνωση της νόσου. Μικροβιολογικές εξετάσεις και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος θα καθορίσουν την τελική διάγνωση.
Ποιες είναι οι επιπλοκές
Οι επιπλοκές της διφθερίτιδας μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Στο νευρικό σύστημα μπορεί να προκληθεί παράλυση των περιφερικών νεύρων και στο κυκλοφορικόσύστημα, μυοκαρδίτιδα. Άλλες επιπλοκές μπορεί να είναι η νεφρίτιδα, η πνευμονία και η ατελεκτασία.
Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης
Η άμεση αντιμετώπιση με χρήση αντιδιφθεριτικού ορού και αντιβιοτικών όπως, πενικιλίνη ή ερυθρομυκίνη για 10 ημέρες είναι η πρώτη θεραπευτική προσέγγιση, με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού. Ακολούθως η αντιμετώπιση τυχών επιπλοκών είναι σημαντική.
Πως να προφυλαχθείτε από τη νόσο – Πρόγνωση
Η πρόγνωση εξαρτάται από την εντόπιση του μικρόβιου, τη λοιμογόνο δύναμή του και την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου. Προσοχή χρειάζεται κατά το χρόνο επώασης και στους υγιείς μικροβιοφορείς.
Πηγή www.newsit.gr