Βόμβα σεισμολόγων για το σεισμό της Αθήνας

Στο «χορό» των Ρίχτερ ζει η Κεντρική Ελλάδα µετά τον σεισµό της 19ης Ιουλίου στη Μαγούλα, ο οποίος ενεργοποίησε εκ νέου το ρήγµα της Πάρνηθας, την ώρα που οι σεισµολόγοι κοιτούν και κάποια χιλιόµετρα δυτικότερα, υπό τον φόβο µιας µεγάλης δόνησης από τα ρήγµατα του Κορινθιακού.

Μιας περιο­χής η οποία το 1981 έδω­σε έναν από τους πλέ­ον ισχυ­ρούς σει­σµούς στη χώρα και απο­τέ­λε­σε την αφο­ρµή για την ανα­θε­ώ­ρη­ση του αντι­σει­σµι­κού σχε­δια­σµού στην Ελλάδα.

Τόσο ο πρό­ε­δρος του Γεω­δυ­να­µι­κού Ινστι­τού­του, Ακης Τσε­λέ­ντης, όσο και ο καθη­γη­τής Σει­σµο­λο­γί­ας του Πανε­πι­στη­µί­ου Αθη­νών, Κων­στα­ντί­νος Μακρό­που­λος, µιλούν ανοι­χτά για το «θηρίο» των Αλκυο­νί­δων που µπο­ρεί µέσα στα επό­µε­να δύο χρό­νια να ξυπνή­σει µνή­µες του ’81, ενώ από την πλευ­ρά τους οι γεω­λό­γοι κάνουν λόγο για πολ­λά ρήγµα­τα στις Αλκυο­νί­δες, τα οποία, ωστό­σο, εµφα­νί­ζουν περιο­δι­κό­τη­τα µεγα­λύ­τε­ρη των 40 χρόνων.

Οι επι­στή­µο­νες, οι οποί­οι παρα­κο­λου­θούν τον Κοριν­θια­κό από το 1981 σε συνερ­γα­σία µε διε­θνή, σει­σµο­λο­γι­κά ινστι­τού­τα, επι­κε­ντρώ­νο­νται πλέ­ον στην περιο­χή όπου βρί­σκε­ται ανά­µε­σα στο ανα­το­λι­κό τµή­µα του ρήγµα­τος των Αλκυο­νί­δων και στο ρήγµα που έδω­σε τα 5,1 Ρίχτερ στη Μαγού­λα. Οι 200 σει­σµοί που κατέ­γρα­ψε το προ­σω­ρι­νό, σει­σµο­λο­γι­κό δίκτυο του Πανε­πι­στη­µί­ου Αθη­νών στη δυτι­κή Πάρ­νη­θα τις τελευ­ταί­ες δεκα­πέ­ντε ηµέ­ρες καθι­στούν ιδιαί­τε­ρα επι­φυ­λα­κτι­κούς τους επι­στή­µο­νες για τα «αχαρ­το­γρά­φη­τα» ρήγµα­τα στα 40 χιλιό­µε­τρα ανά­µε­σα στη Μάγου­λα και τις Αλκυονίδες.

Σήμε­ρα, το «Εθνος» φέρ­νει στο φως τον χάρ­τη µε τη σει­σµι­κό­τη­τα του ρήγµα­τος της δυτι­κής Πάρ­νη­θας, καθώς και τις µελέ­τες των ξένων σει­σµο­λο­γι­κών ινστι­τού­των για το σει­σµό του 1981 στις Αλκυο­νί­δες που ανέ­δει­ξαν τα ενερ­γά ρήγµα­τα στη διευ­ρυ­µέ­νη ζώνη του Κορινθιακού.

Δύο εβδο­µά­δες µετά τα 5,1 Ρίχτερ που ταρα­κού­νη­σαν την Κεντρι­κή Ελλά­δα, µε τους σει­σµούς από το ρήγµα της Μαγού­λας να γίνο­νται αισθη­τοί στους κατοί­κους του Λεκα­νο­πε­δί­ου σε καθη­µε­ρι­νή βάση, το εργα­στή­ριο σει­σµο­λο­γί­ας του Πανε­πι­στη­µί­ου Αθη­νών εγκα­τέ­στη­σε ένα προ­σω­ρι­νό, τοπι­κό, σει­σµο­λο­γι­κό δίκτυο µελε­τώ­ντας τη δρα­στη­ριό­τη­τα της περιο­χής. Από τις 19 Ιου­λί­ου µέχρι και σήµε­ρα οι σει­σµο­γρά­φοι έχουν κατα­γρά­ψει περισ­σό­τε­ρους από 200 σει­σµούς, µικρό­τε­ρης έντα­σης από την πρώ­τη δόνη­ση, ενώ οι ερευ­νη­τές προ­σπα­θούν να απο­κρυ­πτο­γρα­φή­σουν τα ενερ­γά ρήγµα­τα στην ευρύ­τε­ρη περιοχή.

ΕΘΝΟΣ

 

ΕΘΝΟΣ

 

Ο καθη­γη­τής και διευ­θυ­ντής του εργα­στη­ρί­ου Σει­σµο­λο­γί­ας του Πανε­πι­στη­µί­ου Αθη­νών, Πανα­γιώ­της Παπα­δη­µη­τρί­ου, ανέ­φε­ρε στο «Εθνος» ότι ο σει­σµός της 19ης Ιου­λί­ου ενερ­γο­ποί­η­σε ξανά το ρήγµα της Πάρ­νη­θας και έστρε­ψε το ενδια­φέ­ρον των σει­σµο­λό­γων στην περιο­χή ανά­µε­σα στον Ανα­το­λι­κό Κοριν­θια­κό και στη Μαγούλα.

«Αυτή την περί­ο­δο µας απα­σχο­λεί κυρί­ως το δυτι­κό τµή­µα του ρήγµα­τος της Πάρ­νη­θας, το οποίο είναι κοντά στα περι­φε­ρεια­κά ρήγµα­τα του Κοριν­θια­κού. Είναι µια περιο­χή για την οποία δεν έχου­µε ολο­κλη­ρω­µέ­νη γνώ­ση των ενερ­γών ρηγµά­των, µε απο­τέ­λε­σµα να αυξά­νε­ται ο βαθµός επι­κιν­δυ­νό­τη­τας από επι­κεί­µε­νους σει­σµούς, όπως συνέ­βη και µε τον πρό­σφα­το σει­σµό των 5,1 που προ­κά­λε­σε αρκε­τά προβλήµατα.

Πρό­κει­ται για επι­φα­νεια­κά ρήγµα­τα πάνω σε κατοι­κη­µέ­νες περιο­χές, τα οποία µπο­ρούν να δώσουν έναν σει­σµό µέχρι 6 Ρίχτερ. ∆εν λέµε ότι οι Αλκυο­νί­δες επη­ρε­ά­ζο­νται από αυτό το ρήγµα, αλλά µελε­τά­µε την περιο­χή που ξεκι­νά από τα ανα­το­λι­κά του Κοριν­θια­κού, το Αλε­πο­χώ­ρι, και φτά­νει µέχρι τη Μάγου­λα. Για αυτήν την περιο­χή γνω­ρί­ζου­µε ελάχιστα.

Έτσι, το εργα­στή­ριο σει­σµο­λο­γί­ας του ΕΚΠΑ εγκα­τέ­στη­σε ένα προ­σω­ρι­νό, τοπι­κό, σει­σµο­λο­γι­κό δίκτυο για την ανα­λυ­τι­κή και ακρι­βέ­στε­ρη κατα­γρα­φή της σει­σµι­κής ακο­λου­θί­ας. Μέχρι σήµε­ρα έχουν κατα­γρα­φεί περισ­σό­τε­ρες από 200 σει­σµι­κές δονή­σεις» εξη­γεί ο έµπει­ρος σει­σµο­λό­γος και προει­δο­ποιεί ότι υπάρ­χουν υπο­ψί­ες πως ανά­µε­σα στην Πάρ­νη­θακαι στον Ανα­το­λι­κό Κοριν­θια­κό µπο­ρεί να προ­κύ­ψει ένα σοβα­ρό συµβάν το επό­µε­νο διάστηµα.

Ο κ. Παπα­δη­µη­τρί­ου το 1982 σε συνερ­γα­σία µε µια ερευ­νη­τι­κή οµά­δα από πανε­πι­στή­µια της Γαλ­λί­ας και της Αγγλί­ας, δηµο­σί­ευ­σαν µια µελέ­τη για τη σει­σµι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα του 1981 στον Κοριν­θια­κό Κόλ­πο. Οι επι­στή­µο­νες κατέ­λη­ξαν στο συµπέ­ρα­σµα πως, πέρα από τα υπο­θα­λάσ­σια, ενερ­γο­ποι­ή­θη­καν και χερ­σαία ρήγµα­τα στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Περα­χώ­ρας, απο­λή­ξεις των οποί­ων φτά­νουν µέχρι τα Μέγα­ρα και το Αλε­πο­χώ­ρι.

«Χαρ­το­γρα­φή­σα­µε τις επι­φα­νεια­κές διαρ­ρή­ξεις που προ­κλή­θη­καν από τους τρεις µεγά­λους σει­σµούς και αυτό έχει µεγά­λη πρα­κτι­κή σηµα­σία, διό­τι, αν τα ρήγµα­τα βρί­σκο­νται κοντά σε κατοι­κη­µέ­νες περιο­χές, δηµιουρ­γούν αυξη­µέ­νο βαθµό επι­κιν­δυ­νό­τη­τας. Τα κανο­νι­κά ρήγµα­τα που ενερ­γο­ποι­ή­θη­καν είχαν απο­τέ­λε­σµα τη διεύ­ρυν­ση του Κοριν­θια­κού κόλ­που, η οποία συντε­λεί­ται εδώ και εκα­το­µµύ­ρια χρό­νια. Εκτός από τα υπο­θα­λάσ­σια, στις Αλκυο­νί­δες, ανα­κα­λύ­ψα­µε ότι υπάρ­χουν ενερ­γά, επι­φα­νεια­κά ρήγµα­τα ανά­µε­σα στις πόλεις του Αλε­πο­χω­ρί­ου και των Μεγά­ρων» λέει στο «Εθνος» ο κ. Παπα­δη­µη­τρί­ου και τονί­ζει πως οι σει­σµοί του ’81 ήταν ορό­ση­µο για την αντι­σει­σµι­κή θωρά­κι­ση της χώρας.

«Στον σει­σµό του 1981 είχα­µε επι­φα­νεια­κές, εδα­φι­κές µετα­το­πί­σεις που σε συγκε­κρι­µέ­να σηµεία ξεπερ­νού­σαν το 1 µ. Το φαι­νό­µε­νο ήταν εντυ­πω­σια­κό και παρα­µέ­νει µέχρι σήµε­ρα ένας από τους πλέ­ον σηµα­ντι­κούς σει­σµούς τα τελευ­ταία 50 χρό­νια στη χώρα µας. Κάθε χρό­νο έρχο­νται επι­στή­µο­νες και φοι­τη­τές από διά­φο­ρα πανε­πι­στή­µια του κόσµου για να µελε­τή­σουν αυτά τα ρήγµα­τα. Είναι «σχο­λείο» και θα µπο­ρού­σε να απο­τε­λέ­σει αιτία κατα­σκευ­ής µου­σεί­ου ή γεω­λο­γι­κού πάρ­κου όπως συνέ­βη στο Κόµπε της Ιαπω­νί­ας και σε άλλα µέρη του κόσµου» τονί­ζει, επι­ση­µαί­νο­ντας ότι έπει­τα από αυτούς τους σει­σµούς ανα­θε­ω­ρή­θη­κε ο αντι­σει­σµι­κός κανο­νι­σµός στην Ελλάδα.

Την περιο­χή του Κοριν­θια­κού µελε­τά τα τελευ­ταία 16 χρό­νια και ο ανα­πλη­ρω­τής καθη­γη­τής Τεκτο­νι­κής Γεω­λο­γί­ας και Φυσι­κών Κατα­στρο­φών στο Γεω­πο­νι­κό Πανε­πι­στή­µιο Αθη­νώνΙωάν­νης Παπα­νι­κο­λά­ου. Οπως λέει στο «Εθνος», το συγκε­κρι­µέ­νο ρήγµα εκτεί­νε­ται σε από­στα­ση µεγα­λύ­τε­ρη των 35 χιλιο­µέ­τρων και δοµεί­ται από επι­µέ­ρους τεµά­χια τα οποία ανά πάσα στι­γµή µπο­ρούν να δώσουν έναν µεγά­λο σει­σµό, αντί­στοι­χο µε αυτόν του 1981.

«Το 1981 είχα­µε τη διάρ­ρη­ξη δύο τέτοιων τεµα­χών του Σκί­νου και των Πισί­ων µε µεγά­λες επι­φα­νεια­κές διαρ­ρή­ξεις έως και 1,5 µ. και βύθι­ση της ακτο­γρα­µµής έως και 1 µ. ∆ηλα­δή, λόγω των σει­σµών του 1981, προ­κλή­θη­καν µετα­βο­λές στο ανά­γλυ­φο και σε όλη την παρά­κτια ζώνη. Για το τέµα­χος του Σκί­νου ξέρου­µε από δηµο­σιευ­µέ­νες, παλαιο­σει­σµο­λο­γι­κές µελέ­τες ότι ο ρυθµός επα­νά­λη­ψης µε βάση τη µετα­τό­πι­ση χρο­νο­λο­γη­µέ­νων παλαιο­ε­δα­φών είναι περί­που στα 350 χρό­νια. Πέρυ­σι δηµο­σιεύ­σα­µε µια µεγά­λη µελέ­τη (σε συνερ­γα­σία µε συνα­δέλ­φους από το πανε­πι­στή­µιο της Κολω­νί­ας και του Ααχεν) για το τέµα­χος στα Πίσια, µέσω µιας πρω­το­πο­ρια­κής µεθό­δου χρο­νο­λό­γη­σης των παλαιο­τέ­ρων σει­σµών. Το συµπέ­ρα­σµα είναι ότι το συγκε­κρι­µέ­νο ρήγµα έχει έναν χρό­νο επα­νά­λη­ψης των 1.100 περί­που χρό­νων για το συγκε­κρι­µέ­νο τέµα­χος, µε πιο πρό­σφα­το γεγο­νός αυτό του 1981».

Σύµφω­να µε τον κ. Παπα­νι­κο­λά­ου, η ευρύ­τε­ρη περιο­χή του Κοριν­θια­κού έχει διά­φο­ρα ρήγµα­τα – όχι µόνο αυτό που δρα­στη­ριο­ποι­ή­θη­κε το 1981. Συνε­πώς, η πιθα­νό­τη­τα να έχου­µε έναν µεγά­λο σει­σµό στην επό­µε­νη διε­τία είναι απλώς ένα στα­τι­στι­κό στοι­χείο το οποίο δεν είναι απα­ραί­τη­το πως θα επαληθευτεί.

 

Πηγή www.newsbomb.gr

- Δια­φή­μι­ση -

- Δια­φή­μι­ση -

- Δια­φή­μι­ση -

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα σχόλια είναι κλειστά.