Σοφία Νικολάου: Άντρο ανομίας ο Κορυδαλλός – Εκτός από τζακούζι υπήρχε και καζίνο

Τι προβλέπουν τα μέτρα που που δρομολογούνται, όπως τα παρουσίασε η γενική γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου.

Η ασφά­λεια των σωφρο­νι­στι­κών κατα­στη­μά­των βρέ­θη­κε στο επί­κε­ντρο της συνε­δρί­α­σης της Επι­τρο­πής Σωφρο­νι­στι­κού Συστή­μα­τος της Βου­λής, με την γενι­κή γραμ­μα­τέα Αντιε­γκλη­μα­τι­κής Πολι­τι­κής, Σοφία Νικο­λά­ου να ενη­με­ρώ­νει τα μέλη της Επι­τρο­πής, για το στρα­τη­γι­κό σχέ­διο που προ­ω­θεί η σημε­ρι­νή κυβέρνηση.

Τα μέτρα που δρο­μο­λο­γού­νται, όπως τα παρου­σί­α­σε η κ. Νικο­λά­ου, προ­βλέ­πουν μετα­ξύ άλλων:

– Αυστη­ρο­ποί­η­ση του θεσμι­κού πλαι­σί­ου τόσο για την μετα­φο­ρά κρα­του­μέ­νων σε αγρο­τι­κές φυλα­κές όσο και για τη χορή­γη­ση άδειας

– Δια­χω­ρι­σμό των σωφρο­νι­στι­κών καταστημάτων

– Δημιουρ­γία φυλα­κών υψί­στης ασφα­λεί­ας για βαρυ­ποι­νί­τες αλλά και πει­θαρ­χι­κών καταστημάτων

– Καθο­λι­κή εφαρ­μο­γή του συστή­μα­τος ηλε­κτρο­νι­κής επι­τή­ρη­σης σε όλη τη χώρα

– Νομο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση για την πρό­σλη­ψη μέχρι το φθι­νό­πω­ρο 1500 ειδι­κών φρου­ρών χωρίς τη δια­δι­κα­σία ΑΣΕΠ

– Βελ­τί­ω­ση των υλι­κο­τε­χνι­κών υποδομών

– Δημιουρ­γία Ακα­δη­μί­ας για την εκπαί­δευ­ση σωφρο­νι­στι­κών υπαλλήλων

– Επα­να­φο­ρά του θεσμού της οικο­γέ­νειας με την λει­τουρ­γία Ακα­δη­μί­ας Γονέων

– Αλλα­γή του συστή­μα­τος εισα­γω­γής κρα­του­μέ­νων στο ψυχια­τρείο Κορυ­δαλ­λού, με πιο αυστη­ρά κρι­τή­ρια και με χορή­γη­ση βεβαί­ω­σης από ψυχί­α­τρο για τη μετα­γω­γή τους

– Ανα­βάθ­μι­ση του Σώμα­τος Επι­θε­ώ­ρη­σης και Ελέγ­χου Κατα­στη­μά­των Κράτησης

Όπως τόνι­σε η κ. Νικο­λά­ου, βασι­κή επι­δί­ω­ξη και προ­τε­ραιό­τη­τα της κυβέρ­νη­σης είναι η εμπέ­δω­ση του αισθή­μα­τος ασφά­λειας τόσο στους κρα­τού­με­νους όσο και στους σωφρο­νι­στι­κούς υπαλ­λή­λους, η εύρυθ­μη λει­τουρ­γία σε όλα τα επί­πε­δα των σωφρο­νι­στι­κών κατα­στη­μά­των, η ορθή μετα­χεί­ρι­ση και τήρη­ση των εσω­τε­ρι­κών κανό­νων των φυλα­κών καθώς και η εκπαί­δευ­ση και η επι­μόρ­φω­ση του προσωπικού.

Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού

Τόνι­σε, ακό­μα, ότι το πρό­βλη­μα του υπερ­πλη­θυ­σμού στις φυλα­κές ανα­μέ­νε­ται να αντι­με­τω­πι­στεί μέσα στο 2020 με την λει­τουρ­γία του σωφρο­νι­στι­κού κατα­στή­μα­τος στη Δρά­μα και επε­σή­μα­νε ότι για ειδε­χθή εγκλή­μα­τα οι κρα­τού­με­νοι θα οδη­γού­νται σε φυλα­κές υψί­στης ασφα­λεί­ας ενώ θα αυστη­ρο­ποι­η­θεί η μετα­γω­γή τους στις αγρο­τι­κές φυλα­κές καθώς και η χορή­γη­ση άδειας.

Παράλ­λη­λα, υπε­ρα­μύν­θη­κε της δημιουρ­γί­ας ειδι­κών πτε­ρύ­γων για τους απεί­θαρ­χους κρα­τού­με­νους τονί­ζο­ντας ότι τα τελευ­ταία 4 χρό­νια υπήρ­ξαν στις φυλα­κές 500 συρ­ρά­ξεις μετα­ξύ των κρα­του­μέ­νων ενώ μέσα στο 2019, και μέχρι τον Ιού­λιο, υπήρ­ξαν 4 ανθρωποκτονίες

Όπως είπε, οι φυλα­κές υψί­στης ασφα­λεί­ας όπως και οι πει­θαρ­χι­κές φυλα­κές θα λει­τουρ­γή­σουν όταν ανοί­ξουν οι φυλα­κές στη Δρά­μα, μέχρι το Σεπτέμβριο.

«Θα αλλά­ξει όλο το νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο για τις αγρο­τι­κές φυλα­κές ώστε οι μετα­γω­γές κρα­του­μέ­νων να μην γίνο­νται «απρο­ϋ­πό­θε­τα». Ένας για παρά­δειγ­μα ισο­βί­της με πάνω από 10 ή 15 χρό­νια ή πολυ­ϊ­σο­βί­της με 10 φόνους, δεν μπο­ρεί να πηγαί­νει απρο­ϋ­πό­θε­τα, όπως γινό­ταν επί ΣΥΡΙΖΑ, σε αγρο­τι­κές φυλα­κές. Πρέ­πει να έχει δοκι­μα­στεί πρώ­τα, αν τηρεί τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις, όπως για παρά­δειγ­μα αν έχει πάρει άδεια και έχει επι­στρέ­ψει ή έχει εκτί­σει λίγα χρό­νια ποι­νής», είπε.

Απα­ντώ­ντας στις κατη­γο­ρί­ες βου­λευ­τών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρ­νη­ση επι­βά­λει το «δόγ­μα νόμος και τάξη», αντέ­τει­νε ότι είναι σεβα­στά τα δικαιώ­μα­τα των κρα­του­μέ­νων αλλά όπως υπάρ­χουν για αυτούς δικαιώ­μα­τα, πρέ­πει να υπάρ­χουν και για τους άλλους κρα­του­μέ­νους και τους σωφρο­νι­στι­κούς υπαλλήλους.

Άντρο ανομίας

Η γενι­κή γραμ­μα­τέ­ας Αντιε­γκλη­μα­τι­κής Πολι­τι­κής χαρα­κτή­ρι­σε άντρο ανο­μί­ας τις φυλα­κές Κορυ­δαλ­λού ενώ μίλη­σε και για «μετα­να­στευ­τι­κό πρό­βλη­μα που έχει μετα­φερ­θεί στις φυλα­κές». «Υπάρ­χει υπερ­πλη­θυ­σμός στις φυλα­κές. Το πρό­βλη­μα δημιουρ­γή­θη­κε διό­τι αυξά­νο­νται οι παρά­νο­μοι μετα­κι­νη­τές. Το 2018 ήταν 700 και αυτή τη στιγ­μή είναι 2.200 ενώ μέχρι το καλο­καί­ρι του 2020 θα φθά­σουν τις 3.000. Πρέ­πει να βρε­θεί λύση και να είναι ευρω­παϊ­κή για το πρό­βλη­μα αυτό», σημείωσε.

Έμφα­ση έδω­σε και στην αυστη­ρο­ποί­η­ση του συστή­μα­τος για τις μετα­γω­γές των κρα­του­μέ­νων στο ψυχια­τρείο Κορυ­δαλ­λού. «Τα ψυχια­τρι­κά περι­στα­τι­κά πρέ­πει να αξιο­λο­γού­νται από ψυχί­α­τρο και αυτοί να δίνουν και τις βεβαιώ­σεις για τη μετα­φο­ρά τους. Δια­πι­στώ­θη­κε ότι είχαν δοθεί βεβαιώ­σεις για αυτο­κτο­νι­κό ιδε­α­σμό σε σκλη­ρούς κρα­του­μέ­νους. Για αυτό αλλά­ζου­με το νόμο ώστε να μετα­βαί­νουν στο ψυχια­τρείο Κορυ­δαλ­λού όσοι έχουν πραγ­μα­τι­κό ψυχια­τρι­κό πρό­βλη­μα», ανέ­φε­ρε. Πρό­σθε­σε, δε, ότι για το θέμα των ψυχιά­τρων άνοι­ξε ένας διά­λο­γος και γίνε­ται συζή­τη­ση, ώστε να εξε­τα­στεί αν μπο­ρεί να είναι ένστολοι.

Επί­σης, ανέ­φε­ρε ότι θα τρο­πο­ποι­η­θεί το προ­ε­δρι­κό διά­ταγ­μα για το σύστη­μα ηλε­κτρο­νι­κής επι­τή­ρη­σης το οποίο θα παύ­σει να είναι πιλο­τι­κό και σύντο­μα θα επε­κτα­θεί σε όλη τη χώρα ενώ αρχι­κά θα ξεκι­νή­σει για τους κρα­τού­με­νους που έχουν οικία στην Αττική.

Απα­ντώ­ντας στις ανα­φο­ρές βου­λευ­τών του ΣΥΡΙΖΑ, περί «δόγ­μα­τος υπερ­κα­τα­στο­λής», η κ. Νικο­λά­ου αντέ­τει­νε ότι η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση «παρέ­λα­βε μια κατά­στα­ση όπου στον Κορυ­δαλ­λό το σύστη­μα λει­τουρ­γί­ας του ήταν χύμα». «Κρα­τού­με­νοι κυκλο­φο­ρού­σαν σε όλες τις πτέ­ρυ­γες και όλες τις ώρες, νύχτα μέρα έξω από τα κελιά τους ενώ υπήρ­χε μέχρι αυτο­σχέ­διο καζί­νο. Για πρώ­τη φορά ο Κορυ­δαλ­λός, από τον Αύγου­στο, και μετά από τέσ­σε­ρα χρό­νια ανο­χής, έκλει­σε και οι κρα­τού­με­νοι μπή­καν στα κελιά τους», υπο­γράμ­μι­σε και κατέληξε:

«Φτιά­χνου­με πραγ­μα­τι­κά σωφρο­νι­στι­κά κατα­στή­μα­τα και όχι ιδρύ­μα­τα εγκλη­μα­τι­κής εκπαίδευσης».

Καραγκούνης: Χρειάζεται αυστηροποίηση συστήματος

Από την πλευ­ρά του, ο πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής Σωφρο­νι­στι­κού Συστή­μα­τος, Κώστας Καρα­γκού­νης τόνι­σε ότι, «η πάτα­ξη της ασυ­δο­σί­ας στις φυλα­κές είναι ζητού­με­νο ακό­μα» και πρό­σθε­σε ότι «τα τελευ­ταία 4 χρό­νια είμα­στε μάρ­τυ­ρες δολο­φο­νιών, βιαιο­πρα­γιών, βασα­νι­σμών φυλα­κι­σμέ­νων και φρου­ρών, για αυτό χρειά­ζε­ται αυστη­ρο­ποί­η­ση του συστήματος».

Ο αρχι­φύ­λα­κας Σωφρο­νι­στι­κού Κατα­στή­μα­τος Δια­βα­τών Θεσ­σα­λο­νί­κης, Κων­στα­ντί­νος Βαρ­σά­μης έκα­νε λόγο για μεγά­λες ελλεί­ψεις υπαλ­λη­λι­κού προ­σω­πι­κού τονί­ζο­ντας ότι υπο­λεί­πο­νται κατά 1.000 θέσεις. «Η ευτα­ξία δεν απο­κλεί­ει την εκπαί­δευ­ση και την ομα­λή επα­νέ­ντα­ξη των κρα­του­μέ­νων», είπε ενώ υπε­ρα­μύν­θη­κε της συμπε­ρι­φο­ράς των σωφρο­νι­στι­κών υπαλ­λή­λων λέγο­ντας χαρακτηριστικά:

«Δεν είμα­στε δήμιοι. Κανείς σωφρο­νι­στι­κός υπάλ­λη­λος δεν ξυπνά­ει το πρωί και λέει «πάω να δεί­ρω κόσμο»». Μίλη­σε ακό­μα για «μεγά­λο αριθ­μό κρα­του­μέ­νων που σχε­τί­ζο­νται με το μετα­να­στευ­τι­κό – προ­σφυ­γι­κό», σημειώ­νο­ντας ότι «αυτή τη στιγ­μή στις φυλα­κές Θεσ­σα­λο­νί­κης έχου­με 35 με 40 εθνό­τη­τες κρατουμένων.

Ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Εξω­τε­ρι­κών Φρου­ρών και προ­έ­δρος του Σωμα­τεί­ου Υπαλ­λή­λων Εξω­τε­ρι­κής Φρού­ρη­σης Σωφρο­νι­στι­κού Κατα­στή­μα­τος Κορυ­δαλ­λού, Γεώρ­γιος Στι­βα­κτά­κης έκα­νε λόγο για μεγά­λες ελλεί­ψεις υπο­δο­μών και προ­σω­πι­κού ενώ σημεί­ω­σε ότι η ναυαρ­χί­δα που κρα­τά τις ισορ­ρο­πί­ες έκνο­μων ενερ­γειών είναι η ομά­δα αντι­με­τώ­πι­σης κρί­σε­ων. Τόνι­σε ακό­μα την ανά­γκη εντα­τι­κο­ποί­η­σης των ελέγ­χων στις φυλα­κές αλλά και της καλύ­τε­ρης και συχνό­τε­ρης εκπαίδευσης.

«Αν θέλου­με να λύσου­με τα προ­βλή­μα­τα πρέ­πει να επεν­δύ­σου­με σε υλι­κο­τε­χνι­κές υπο­δο­μές, στην ενί­σχυ­ση του προ­σω­πι­κού και στην εκπαί­δευ­ση κρα­του­μέ­νων και υπαλ­λή­λων», ανέ­φε­ρε ο κ. Στι­βα­κτά­κης, ενώ ζήτη­σε να πλη­ρώ­νο­νται τα ρεπό τους οι σωφρο­νι­στι­κοί υπάλ­λη­λοι λέγο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Μάθα­με ότι γίνε­ται μια δια­μαρ­τυ­ρία αστυ­νο­μι­κών του τμή­μα­τος της Ομό­νοιας για­τί τους χρω­στά­νε ρεπό. Εμείς στον Κορυ­δαλ­λό έχου­με πάψει να τα μετρά­με πλέ­ον. Για αυτό λέμε ότι πρέ­πει να πλη­ρώ­νο­νται οι άνθρω­ποι αυτοί. Είχα­με 4 αυτο­κτο­νί­ες σωφρο­νι­στι­κών υπαλ­λή­λων». Τέλος, τάχθη­κε υπέρ της πει­θαρ­χι­κής φυλα­κής σημειώ­νο­ντας ότι δεν πρέ­πει να τρο­μά­ζει η ιδέα για­τί πρέ­πει οι κρα­τού­με­νοι να συνει­δη­το­ποι­ή­σουν ότι πρέ­πει να υπα­κού­ουν σε κανό­νες αλλιώς θα υπάρ­χει ασυδοσία.

Εντονη διαφωνία από τον ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευ­ρά του, ο βου­λευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάν­νης Γκιό­λας ήταν έντο­να επι­κρι­τι­κός για το σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης που παρου­σί­α­σε η γενι­κή γραμ­μα­τέ­ας Αντιε­γκλη­μα­τι­κής Πολι­τι­κής χαρα­κτη­ρί­ζο­ντάς το «κινη­μα­το­γρα­φι­κή ται­νία με γερ­μα­νι­κά τάγ­μα­τα». Έντο­νη δια­φω­νία εξέ­φρα­σε και για την αυστη­ρο­ποί­η­ση του συστή­μα­τος μετα­γω­γών σε αγρο­τι­κές φυλα­κές σημειώ­νο­ντας ότι δεν είναι μόνο θέμα νόμου και τάξης αλλά και ευαι­σθη­σί­ας για­τί αφο­ρά ανθρώ­πι­νες ψυχές. «Υπάρ­χουν τότε και οι φυλα­κές Αλκα­τράζ, και τα ξερο­νή­σια. Πού είναι η ευαι­σθη­σία σας; Υπάρ­χουν βεβαί­ως και οι παρα­βα­τι­κές συμπε­ρι­φο­ρές αλλά δεν πρέ­πει να αντι­με­τω­πί­ζο­νται με φυλα­κές Αλκα­τράζ αλλά ως ευνο­μού­με­νη πολι­τεία και μέλος της ΕΕ». «Είναι ντρο­πή η Ελλά­δα να έχει 535 κατα­δί­κες για θέμα­τα σωφρο­νι­σμού», υπο­γράμ­μι­σε από την πλευ­ρά του ο βου­λευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύ­ρος Λάππας.

Στο τρί­πτυ­χο ασφά­λεια, ανθρω­πι­σμός και επα­νέ­ντα­ξη έδω­σε έμφα­ση ο βου­λευ­τής του ΚΙΝΑΛ, Γιώρ­γος Καμί­νης. «Η ασφά­λεια κρα­του­μέ­νων και εργα­ζο­μέ­νων απαι­τεί συντο­νι­σμέ­νες ενέρ­γειες αλλά το πρό­βλη­μα δεν θα λυθεί με κατα­σταλ­τι­κές μεθό­δους. Πρέ­πει να ενι­σχύ­σε­τε τη συνερ­γα­σία με το Συμ­βού­λιο της Ευρώ­πης για να απο­κτή­σου­με και την τεχνο­γνω­σία και τις καλές πρα­κτι­κές άλλων χωρών», επεσήμανε.

 

Πηγή www.in.gr

- Δια­φή­μι­ση -

- Διαφήμιση -

- Δια­φή­μι­ση -

- Διαφήμιση -

- Δια­φή­μι­ση -

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Σημείωση πριν τη φόρμα σχολίων

Σημείωση μετά ΄τη φόρμα σχολίων