- Διαφήμιση -

Κοινωνικό Μέρισμα: Εξελίξεις! Θα εξεταστούν μια προς μια οι αιτήσεις που απορρίπτονται!

Τέλος στο αλαλούμ με το κοινωνικό μέρισμα επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά την σωρεία παρα­πό­νων από πολί­τες – ειδι­κά γονείς ΑμεΑ – ότι απορ­ρί­πτο­νταν οι αιτή­σεις τους για το κοι­νω­νι­κό μέρι­σμα, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες του newsit.gr σε λίγο θα εκδο­θεί ανα­κοί­νω­ση στην οποία θα ανα­φέ­ρε­ται ότι υπάλ­λη­λοι του υπουρ­γεί­ου είτε τηλε­φω­νι­κά, είτε μέσω της πλατ­φόρ­μας θα εξε­τά­ζουν τα αιτή­μα­τα ένα προς ένα για να δια­πι­στώ­σουν αν δικαιο­λο­γη­μέ­να ή όχι απορ­ρί­φθη­καν οι αιτή­σεις τους!

Νωρί­τε­ρα, και μετά τα επα­νει­λημ­μέ­να ερω­τή­μα­τα που έθε­σε στους αρμό­διους το newsit.gr αναρ­τή­θη­κε στο site που υπο­βάλ­λο­νται οι αιτή­σεις για το κοι­νω­νι­κό μέρι­σμα, μια σημα­ντι­κή διευκρίνηση.

Όπως ανα­φέ­ρε­ται, για τα εξαρ­τώ­με­να μέλη π.χ. ΑμεΑ που υπο­βάλ­λουν και τα ίδια φορο­λο­γι­κή δήλω­ση, το αίτη­μα για το κοι­νω­νι­κό μέρι­σμα θα πρέ­πει να υπο­βάλ­λε­ται από τον γονέα στου οποί­ου τη φορο­λο­γι­κή δήλω­ση είναι εξαρ­τώ­με­να. Και αυτό καθώς η εφαρ­μο­γή δεν κάνει απο­δε­κτές αιτή­σεις εξαρ­τώ­με­νων μελών που εισά­γουν το δικό τους ΑΦΜ όπως συνέ­βη σε περι­πτώ­σεις που επι­χει­ρή­θη­κε να γίνει αυτό.

Σε ανα­κοί­νω­σή της πάντως η Ε.Σ.Α.μεΑ. επι­ση­μαί­νει ότι η εξαί­ρε­ση των χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χων ατό­μων με ανα­πη­ρία και χρό­νιες παθή­σεις, οι οποί­οι δεν λαμ­βά­νουν επί­δο­μα από τον ΟΠΕΚΑ, από το κοι­νω­νι­κό μέρι­σμα, απο­τε­λεί κατά­φω­ρη αδι­κία και διά­κρι­ση, ενά­ντια σε μια κοι­νω­νι­κή ομά­δα που ανή­κει στους φτω­χό­τε­ρους των φτω­χών. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκ­δι­κεί με όλες της τις δυνά­μεις τη δημιουρ­γία μόνι­μου μηχα­νι­σμού στή­ρι­ξης των χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χων ατό­μων με ανα­πη­ρία και χρό­νιες παθή­σεις από το νέο Ασφα­λι­στι­κό και αν δεν εισα­κου­σθεί από την κυβέρ­νη­ση θα προ­βεί σε κινητοποιήσεις.

Άλλη μία αδι­κία απο­τε­λεί η 7ετία φορο­λο­γι­κών δηλώ­σε­ων, καθώς πολ­λά άτο­μα με ανα­πη­ρία και χρό­νιες παθή­σεις δεν ήταν υπο­χρε­ω­μέ­νοι να κάνουν δήλωση.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. βρί­σκε­ται σε συνε­χή επι­κοι­νω­νία με το Γρα­φείο του υπουρ­γού Οικο­νο­μι­κών κ. Σταϊ­κού­ρα και η τελευ­ταία ενη­μέ­ρω­ση είναι ότι πολ­λά άτο­μα με ανα­πη­ρία απορ­ρί­πτο­νται από την ιστο­σε­λί­δα του κοι­νω­νι­κού μερί­σμα­τος λόγω προ­βλή­μα­τος με την ΗΔΙΚΑ. Ήδη οι αρμό­διοι εργά­ζο­νται ώστε να λυθεί σύντο­μα το πρό­βλη­μα. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. τονί­ζει στους δικαιού­χους με ανα­πη­ρία που έχουν απορ­ρι­φθεί να επα­να­λά­βουν την αίτη­σή τους αύριο 19 Δεκεμ­βρί­ου. Για ότι νεό­τε­ρο η Ε.Σ.Α.μεΑ. θα επα­νέλ­θει με νέα ανακοίνωση.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. υπεν­θυ­μί­ζει τα αιτή­μα­τά της προς την κυβέρ­νη­ση και τον πρω­θυ­πουρ­γό Κ. Μητσο­τά­κη ανα­φο­ρι­κά με το κοι­νω­νι­κό μέρι­σμα, όπως κατα­γρά­φη­καν στην επι­στο­λή της με Αρ. Πρωτ.: 1765/11.12.2019:
Το κοι­νω­νι­κό μέρι­σμα πρέ­πει να δοθεί σε όλα τα άτο­μα με ανα­πη­ρία και χρό­νιες παθή­σεις που απο­τε­λούν την πλέ­ον ευά­λω­τη ομά­δα του πλη­θυ­σμού, την κοι­νω­νι­κή ομά­δα που έχει χτυ­πη­θεί πιο σκλη­ρά από την οικο­νο­μι­κή κρί­ση, τα άτο­μα που αντι­με­τω­πί­ζουν φτώ­χεια, ανερ­γία, ανα­σφά­λεια, στίγ­μα, κοι­νω­νι­κό απο­κλει­σμό και ρατσι­σμό σε όλη τη διάρ­κεια της ζωής τους. Τονί­ζου­με για ακό­μη μία φορά ότι εάν τεθούν εισο­δη­μα­τι­κά κρι­τή­ρια, δεν πρέ­πει σε καμία περί­πτω­ση να συνυ­πο­λο­γι­στούν σε αυτά τα ανα­πη­ρι­κά επι­δό­μα­τα, που έχουν σχε­δια­στεί απο­κλει­στι­κά για την κάλυ­ψη των ανα­γκών που πηγά­ζουν από την ανα­πη­ρία, λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη και την ανυ­παρ­ξία κρα­τι­κών δομών.
Όσοι συνοι­κούν με ανα­πη­ρία ή χρό­νια πάθη­ση με ποσο­στό 67% και άνω να δικαιού­νται το κοι­νω­νι­κό μέρι­σμα ο καθέ­νας ξεχω­ρι­στά, για παρά­δειγ­μα αδέρ­φια, φιλο­ξε­νού­με­νοι κλπ.
Να μην εφαρ­μο­στεί η ορι­ζό­ντια χρή­ση των τεκ­μη­ρί­ων, όπως για παρά­δειγ­μα να μη προ­σμε­τρη­θεί στα περιου­σια­κά κρι­τή­ρια το ανα­πη­ρι­κό Ι.Χ. αυτο­κί­νη­το ατό­μου με ανα­πη­ρία, που απο­τε­λεί το μέσο κίνη­σής του, τη στιγ­μή που είναι αδα­σμο­λό­γη­το, καθώς και η πρώ­τη κατοικία.
Να μην απο­κλει­στούν οι ανα­σφά­λι­στοι με ανα­πη­ρία, με χρό­νιες παθή­σεις και οι ανα­σφά­λι­στοι γονείς ατό­μων με ανα­πη­ρία από την παρο­χή του κοι­νω­νι­κού μερί­σμα­τος, όπως ίσχυε με προη­γού­με­νη ΚΥΑ. Απο­τε­λεί αδι­κία να μην συμπε­ρι­λη­φθούν στη ρύθ­μι­ση αυτή τα άτο­μα με ανα­πη­ρία που δεν έχουν εργα­στεί, για­τί δεν είναι σε θέση να εργα­στούν ή διό­τι δεν υπήρ­ξαν οι απα­ραί­τη­τες προ­ϋ­πο­θέ­σεις να εργα­στούν και δεν έχουν ασφα­λι­στεί ούτε για μία ημέρα.

Κοινωνικό μέρισμα: Τα βήματα που πρέπει να γίνουν

Πατώ­ντας την ένδει­ξη «είσο­δος» που υπάρ­χει στη σελί­δα www.koinonikomerisma.gr o ενδια­φε­ρό­με­νος καλεί­ται να συναι­νέ­σει με τα εξής:

  • Η αίτη­ση επέ­χει θέση υπεύ­θυ­νης δήλω­σης του ν. 1599/1986 (Α’ 75) ως προς τα δηλού­με­να στοι­χεία καθώς και συναί­νε­σης για τη λήψη φορο­λο­γι­κών δεδο­μέ­νων που τηρού­νται στην ΑΑΔΕ.
  • Ο αιτών φέρει την ευθύ­νη για τη συμπλή­ρω­ση αριθ­μού λογα­ρια­σμού (IBAN), ο οποί­ος είναι έγκυ­ρος και ενερ­γός και στον οποίο είναι υπο­χρε­ω­τι­κά είτε απο­κλει­στι­κός δικαιού­χος, είτε συνδικαιούχος.
  • Ο αιτών συναι­νεί στο σύνο­λο των ηλε­κτρο­νι­κών δια­σταυ­ρώ­σε­ων και λοι­πών ελέγ­χων που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν για την επι­βε­βαί­ω­ση των στοι­χεί­ων και της δια­δι­κα­σί­ας έγκρισης.
  • Τυχόν έγκρι­ση της αίτη­σής θα είναι ορα­τή από τον/την σύζυ­γο ή το έτε­ρο μέλος του συμ­φώ­νου συμβίωσης.

Στη συνέ­χεια καλεί­ται να εισά­γει τα δια­πι­στευ­τή­ρια (password και username) του Taxisnet. Στο επό­με­νο στά­διο γίνε­ται η «αυθε­ντι­κο­ποί­η­ση του χρή­στη» όπου ο ενδια­φε­ρό­με­νος καλεί­ται να επι­βε­βαιώ­σει το εξής: «Με το παρόν δίνε­τε τη συγκα­τά­θε­σή σας ώστε η εφαρ­μο­γή ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ να απο­κτή­σει πρό­σβα­ση στα βασι­κά στοι­χεία Μητρώ­ου (ΑΦΜ, Όνο­μα, Επώ­νυ­μο, Πατρώ­νυ­μο, Μητρώ­νυ­μο, Έτος Γέν­νη­σης) που παρέ­χο­νται από το φορο­λο­γι­κό μητρώο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ που δια­χει­ρί­ζε­ται η Α.Α.Δ.Ε.». Πατά­τε την ένδει­ξη «απο­στο­λή» και συνε­χί­ζε­τε. Το σύστη­μα βγά­ζει αμέ­σως την απά­ντη­ση για το αν δικαιού­στε ή όχι το κοι­νω­νι­κό μέρι­σμα. Αν δεν το δικαιού­στε, το μήνυ­μα είναι απορ­ρι­πτι­κό. Αν το δικαιού­στε πρέ­πει να συμπλη­ρώ­σε­τε τον αριθ­μό του τρα­πε­ζι­κού σας λογαριασμού.

Προσοχή στον IBAN

Σύμ­φω­να με την από­φα­ση: «Απα­ραί­τη­τη είναι η συμπλή­ρω­ση αριθ­μού λογα­ρια­σμού IBAN. O αιτών φέρει την ευθύ­νη για τη συμπλή­ρω­ση αριθ­μού λογα­ρια­σμού, ο οποί­ος είναι έγκυ­ρος και ενερ­γός και στον οποίο είναι υπο­χρε­ω­τι­κά είτε απο­κλει­στι­κός δικαιού­χος, είτε συν­δι­καιού­χος. Εάν ο ενδια­φε­ρό­με­νος δεν είναι απο­κλει­στι­κός δικαιού­χος ή συν­δι­καιού­χος στον αριθ­μό λογα­ρια­σμού που δήλω­σε, δεν κρί­νε­ται δικαιού­χος του κοι­νω­νι­κού μερί­σμα­τος και δεν πραγ­μα­το­ποιεί­ται η σχε­τι­κή πλη­ρω­μή, ακό­μα και αν κατά τα λοι­πά πλη­ρού­νται τα κρι­τή­ρια χορή­γη­σής του». Σε περί­πτω­ση που αριθ­μός IBAN που δηλώ­θη­κε δεν είναι ενερ­γός, με απο­τέ­λε­σμα να μην είναι δυνα­τή η πίστω­ση του λογα­ρια­σμού στον οποίο ο ενδια­φε­ρό­με­νος είναι απο­κλει­στι­κός δικαιού­χος ή συν­δι­καιού­χος, θα πρέ­πει ο ίδιος να μετα­βεί στο οικείο πιστω­τι­κό ίδρυ­μα τήρη­σης του εν λόγω λογα­ρια­σμού και να διευ­θε­τή­σει το ζήτη­μα μέχρι τη λήξη της προ­θε­σμί­ας υπο­βο­λής αιτή­σε­ων. Εάν ο ίδιος IBAN εμφα­νί­ζε­ται να έχει δηλω­θεί δύο ή περισ­σό­τε­ρες φορές σε δια­φο­ρε­τι­κές αιτή­σεις και για δια­φο­ρε­τι­κούς δικαιού­χους, ισχύ­ει και είναι έγκυ­ρη μόνο η πρώ­τη χρο­νι­κά υπο­βλη­θεί­σα αίτηση.

Προσοχή σε ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

Και πέρυ­σι με το κοι­νω­νι­κό μέρι­σμα, πολ­λοί αντι­με­τώ­πι­σαν προ­βλή­μα­τα καθώς παρα­τη­ρή­θη­κε ασυμ­φω­νία του ΑΦΜ με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου.

Όπως ανα­φέ­ρει και η από­φα­ση: «Σε περί­πτω­ση που προ­κύ­ψει ασυμ­φω­νία στοι­χεί­ων μετα­ξύ ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ο αιτών ή το μέλος του νοι­κο­κυ­ριού στου οποί­ου τα στοι­χεία εμφα­νί­ζε­ται η ασυμ­φω­νία, πρέ­πει εντός της προ­θε­σμί­ας υπο­βο­λής αιτή­σε­ων να αιτη­θεί την αλλα­γή στοι­χεί­ων του ΑΜΚΑ του στα ΚΕΠ και κατό­πιν αυτού να προ­χω­ρή­σει στην ολο­κλή­ρω­ση της δια­δι­κα­σί­ας υπο­βο­λής της αίτησης».

ρεπορ­τάζ: Θανά­σης Παπαδής

 

 

Πηγή www.newsit.gr

- Δια­φή­μι­ση -

- Διαφήμιση -

- Δια­φή­μι­ση -

- Δια­φή­μι­ση -

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Σημείωση πριν τη φόρμα σχολίων

Σημείωση μετά ΄τη φόρμα σχολίων