Τα ΚΕΠ εκδίδουν ξανά ΑΜΚΑ

Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας

Από προ­χθές οι πολί­τες μπο­ρούν να επι­σκέ­πτο­νται τα ΚΕΠ για την έκδο­ση και τη μετα­βο­λή στοι­χεί­ων ΑΜΚΑ, καθώς εκδό­θη­κε από το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας νέα, ανα­λυ­τι­κή εγκύ­κλιος (80320/42862/Δ18.2718) με σαφείς και συγκε­κρι­μέ­νες οδη­γί­ες αλλά και ανα­λυ­τι­κό πίνα­κα ανά κατη­γο­ρία δικαιού­χου, δια­σφα­λί­ζο­ντας τα ΚΕΠ και την εύρυθ­μη λει­τουρ­γία της εφαρ­μο­γής. Έτσι, λήγει η απο­χή διαρ­κεί­ας των εργα­ζο­μέ­νων στα ΚΕΠ από τα καθή­κο­ντα έκδο­σης και μετα­βο­λής στοι­χεί­ων ΑΜΚΑ, η οποία είχε ξεκι­νή­σει την 21 Ιου­νί­ου 2019 λόγω της έλλει­ψης ρυθ­μι­στι­κού νομο­θε­τι­κού πλαι­σί­ου και εγκυ­κλί­ων, που άφη­νε εκτε­θει­μέ­νους τους υπάλ­λη­λους ΚΕΠ και δημιουρ­γού­σε δυσχέ­ρειες στην εξυ­πη­ρέ­τη­ση των πολιτών.

O υπουρ­γός Εργα­σί­ας και Κοι­νω­νι­κών Υπο­θέ­σε­ων Γιάν­νης Βρού­τσης δήλω­σε ότι «προ­χω­ρή­σα­με απο­φα­σι­στι­κά στη ρύθ­μι­ση σαφούς και δίκαιου νομο­θε­τι­κού πλαι­σί­ου για την έκδο­ση του ΑΜΚΑ, του ισό­βιου αριθ­μού εργα­σια­κής και υγειο­νο­μι­κής ταυ­το­ποί­η­σης όλων των ανθρώ­πων που εργά­ζο­νται και δια­μέ­νουν νόμι­μα και μόνι­μα στη χώρα μας.

Μόλις ανα­λά­βα­με τα καθή­κο­ντά μας ήρθα­με αντι­μέ­τω­ποι με ένα άναρ­χο περι­βάλ­λον που δημιούρ­γη­σε η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση ‑με μία βλα­πτι­κή εγκύ­κλιο της τελευ­ταί­ας στιγ­μής- που άφη­νε εκτε­θει­μέ­νους τους υπαλ­λή­λους των ΚΕΠ με την άνευ όρων χορή­γη­ση ΑΜΚΑ προς όλους. Εμείς καταρ­γή­σα­με αυτή την επι­κίν­δυ­νη εγκύ­κλιο και, ακο­λού­θως, προ­χω­ρή­σα­με τάχι­στα στην αλλα­γή και τον εκσυγ­χρο­νι­σμό του νομο­θε­τι­κού πλαι­σί­ου βάσει του οποί­ου δίνο­νται σαφείς, διά­φα­νες και νόμι­μες οδη­γί­ες στα ΚΕΠ και στον ΕΦΚΑ για την έκδο­ση του ΑΜΚΑ. Δώσα­με τα απα­ραί­τη­τα εφό­δια στους λει­τουρ­γούς του κρά­τους να παρέ­χουν αξιό­πι­στες, διά­φα­νες και γρή­γο­ρες υπη­ρε­σί­ες στους πολί­τες της χώρας. Όλα αυτά επε­τεύ­χθη­σαν σε ελά­χι­στο χρό­νο χάριν της απο­φα­σι­στι­κό­τη­τας της κυβέρ­νη­σης και της άρι­στης συνερ­γα­σί­ας των συναρ­μό­διων υπουρ­γεί­ων και, φυσι­κά, και των υπαλ­λή­λων των ΚΕΠ τους οποί­ους ευχα­ρι­στώ προσωπικά».

Από την πλευ­ρά του, ο υπουρ­γός Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης, Κυριά­κος Πιερ­ρα­κά­κης, δήλω­σε ότι «τα ΚΕΠ είναι ο θεσμός που μπο­ρεί και πρέ­πει να απο­τε­λέ­σει τον κεντρι­κό κόμ­βο στις αυτο­πρό­σω­πες συναλ­λα­γές του πολί­τη με το κρά­τος. Αυτό σημαί­νει περισ­σό­τε­ρες υπη­ρε­σί­ες μέσω των ΚΕΠ, πιο γρή­γο­ρα, με ασφά­λεια. Ένα μικρό βήμα προς αυτή την κατεύ­θυν­ση είναι η εκ νέου δυνα­τό­τη­τα έκδο­σης και μετα­βο­λής στοι­χεί­ων ΑΜΚΑ μέσω των ΚΕΠ. Σε συνερ­γα­σία με το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας καλύ­ψα­με το νομο­θε­τι­κό κενό που πράγ­μα­τι υπήρ­χε, προς όφε­λος των πολι­τών και των δημο­σί­ων λειτουργών».

Κι ο υφυ­πουρ­γός Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης, αρμό­διος για θέμα­τα Απλού­στευ­σης Δια­δι­κα­σιών, Γεώρ­γιος Γεωρ­γα­ντάς, ανα­φέρ­θη­κε στο θέμα λέγο­νται ότι «το άναρ­χο πλαί­σιο που δημιουρ­γή­θη­κε με ευθύ­νη της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης στις χορη­γή­σεις στοι­χεί­ων ΑΜΚΑ τελεί­ω­σε ορι­στι­κά. Πλέ­ον, οι υπάλ­λη­λοι των ΚΕΠ, με βάση το ολο­κλη­ρω­μέ­νο ρυθ­μι­στι­κό πλαί­σιο που δημιουρ­γή­σα­με, μπο­ρούν να τα απο­δί­δουν μόνο στους πραγ­μα­τι­κά δικαιούχους».

 

Πηγή www.news.gr

- Διαφήμιση -

- Δια­φή­μι­ση -

- Διαφήμιση -

- Δια­φή­μι­ση -

- Δια­φή­μι­ση -

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα σχόλια είναι κλειστά.