- Διαφήμιση -

Οι πρώτες δημοτικές εκλογές έγιναν το 1831, στην Αθήνα του Οθωνα

Οι δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου μπαίνουν στην τελική τους ευθεία, καθώς ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για την διεξαγωγή τους.

Ωστό­σο, πάντα στο δήμο Αθη­ναί­ων οι δημο­τι­κές εκλο­γές τρα­βούν τα περισ­σό­τε­ρο τα βλέμ­μα­τα διό­τι μιλά­με για τον κεντρι­κό δήμο και πρω­τεύ­ου­σα της χώρας. Ποιος όμως ήταν ο πρώ­τος δήμαρ­χος Αθη­ναί­ων; Ποια τα μεγα­λύ­τε­ρα ζητή­μα­τα που είχε τότε να αντι­με­τω­πί­σει; Πόσοι ήταν οι κάτοι­κοι της πόλης την επο­χή εκείνη;

Ο πρώ­τος δήμαρ­χος Αθη­ναί­ων ήταν… Πελοποννήσιος
Τις πρώ­τες δημο­τι­κές εκλο­γές στην Αθή­να το 1835 και τα πρώ­τα χρό­νια του Δήμου Αθη­ναί­ων περι­γρά­φει ο Αλέ­κος Λιδω­ρί­κης στο βιβλίο του «Αθή­να- Περι­η­γή­σεις και Ιχνη».

«Ο πρώ­τος δήμαρ­χος Αθη­ναί­ων ήταν Πελο­πον­νή­σιος! Ο Ανάρ­γυ­ρος Πετρά­κης, από­γο­νος μιας ιστο­ρι­κής οικο­γέ­νειας της Δημη­τσά­νας. Οι πρώ­τες δημο­τι­κές εκλο­γές έγι­ναν το 1835 και ο δήμαρ­χος εκλέ­χτη­κε από το Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο έπει­τα όμως από κυβερ­νη­τι­κή έγκρι­ση και όχι από άμε­ση ψηφο­φο­ρία των πολιτών».

Πόσοι όμως ήταν τότε οι Αθη­ναί­οι πολίτες;
«Σύμ­φω­να με την πρώ­τη απο­γρα­φή δεν ξεπερ­νού­σαν τις 14.000! Στο Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο υπήρ­χαν πολ­λά ονό­μα­τα γνω­στών Αθη­ναί­ων όπως οι Δ. Καλ­λι­φρο­νάς, Π. Σκου­ζές, Ι. Μακρυ­γιάν­νης, Ν. Γέρο­ντας κ.ά.

Στα πρώ­τα χρό­νια του ο Δήμος Αθη­ναί­ων δεν είχε ιδιό­κτη­το δημαρ­χείο. Στε­γα­ζό­ταν με ενοί­κιο σε διά­φο­ρες κατοι­κί­ες ιδιω­τών. Η πρώ­τη ιδιό­κτη­τη στέ­γη του εγκαι­νιά­στη­κε τον Απρί­λιο του 1874 εκεί που είναι σήμε­ρα και που επε­κτά­θη­κε πολ­λά χρό­νια αργότερα.

Στην περί­ο­δο της δημαρ­χί­ας Πετρά­κη τέθη­κε τον Ιανουά­ριο του 1836 ο θεμέ­λιος λίθος των Ανα­κτό­ρων, όπου σήμε­ρα στε­γά­ζε­ται η Βου­λή. Επί­σης, από τα πρώ­τα έργα που απο­φα­σί­στη­καν τότε ήταν η ανέ­γερ­ση του Δημο­τι­κού Νοσο­κο­μεί­ου και η σύστα­ση της Δημο­τι­κής Αστυ­νο­μί­ας», ανα­φέ­ρε­ται στο βιβλίο του Αλέ­κου Λιδω­ρί­κη, δημο­σιο­γρά­φου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα ανα­γκαία έργα της εποχής
«Ο Τύπος της επο­χής απαι­τού­σε να γίνουν άμε­σα τα ανα­γκαία έργα για το φωτι­σμό και την ύδρευ­ση της νέας πρω­τεύ­ου­σας. Τα πρώ­το δίκτυο ύδρευ­σης είχε ως πηγές τους ποτα­μούς Ιλισ­σό και Ηρι­δα­νό και αργό­τε­ρα το Αδριά­νειο Υδρα­γω­γείο. Τον φωτι­σμό της Αθή­νας εξυ­πη­ρε­τού­σαν λαδο­φά­να­ρα που δεν έσβη­ναν από τις δια­κο­πές της ΔΕΗ αλλά από το δυνα­τό αέρα!

Για τα πρώ­τα δημο­τι­κά έργα χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν Βαυα­ροί μηχα­νι­κοί και εργά­τες. Για τις μετα­κι­νή­σεις τους οι κοσμι­κοί Αθη­ναί­οι και κυρί­ως οι κυρί­ες χρη­σι­μο­ποιού­σαν Μαλ­τέ­ζους χαμά­λη­δες που τους περ­νού­σαν τον χει­μώ­να μέσα από τους λασπω­μέ­νους δρό­μους στην πλά­τη τους!» ανα­φέ­ρε­ται ακό­μα στο βιβλίο.

 

Πηγή www.iefimerida.gr

- Δια­φή­μι­ση -

- Διαφήμιση -

- Δια­φή­μι­ση -

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα σχόλια είναι κλειστά.