Κακοκαιρία «Ζηνοβία» : Νέα ψυχρή εισβολή με χιόνια και στην Αττική

Η «Ζηνοβία» θα συνεχίσει την επέλασή της έως και την Τρίτη, όταν και αναμένεται να υποχωρήσει.

Νέο κύμα χιο­νιά χτυ­πά τη χώρα, με την κρα­τι­κή μηχα­νή να είναι σε πλή­ρη επι­φυ­λα­κή ώστε να αντι­με­τω­πί­σει τυχόν προβλήματα.

Η «Ζηνο­βία» θα συνε­χί­σει την επέ­λα­σή της έως και την Τρί­τη, όταν και ανα­μέ­νε­ται να υποχωρήσει.

Ήδη η κακο­και­ρία έχει φέρει χιο­νο­πτώ­σεις, ισχυ­ρές βρο­χές, θυελ­λώ­δεις ανέ­μους και προ­βλή­μα­τα σε αρκε­τές περιο­χές της χώρας.

Τη Δευ­τέ­ρα έντο­να θα είναι τα και­ρι­κά φαι­νό­με­να σε όλη την χώρα.

Ο και­ρός  θα έχει καται­γί­δες, χιο­νο­θύ­ελ­λες, ισχυ­ρούς ανέ­μους και τσου­χτε­ρό κρύο.

Έτσι, ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες στο Αιγαίο και την Κρή­τη με χιό­νια κυρί­ως στα ορει­νά, βρο­χή ή χιο­νό­νε­ρο στα ανα­το­λι­κά και νότια ηπει­ρω­τι­κά με ισχυ­ρές χιο­νο­πτώ­σεις στα ορει­νά, τα ημιο­ρει­νά και κατά τόπους σε περιο­χές με χαμη­λό­τε­ρο υψό­με­τρο, χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες και βοριά­δες με εντά­σεις έως 10 μπο­φόρ στο Αιγαίο.

Πιο ανα­λυ­τι­κά:

Τη Δευ­τέ­ρα 30 Δεκεμ­βρί­ου 2019, στα ανα­το­λι­κά και νότια ηπει­ρω­τι­κά περι­μέ­νου­με βρο­χές ή χιο­νό­νε­ρο και στα παρα­θα­λάσ­σια τμή­μα­τα σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες, καθώς και τοπι­κά ισχυ­ρές χιο­νο­πτώ­σεις στα ορει­νά, τα ημιο­ρει­νά και κατά τόπους στην ανα­το­λι­κή χώρα σε περιο­χές με πολύ χαμη­λό υψό­με­τρο. Στις Κυκλά­δες, την Κρή­τη, τα νησιά του Ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου και στα Δωδε­κά­νη­σα ανα­μέ­νο­νται ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες και πυκνές χιο­νο­πτώ­σεις στα ορει­νά. Στις Σπο­ρά­δες και πιθα­νώς τοπι­κά σε νησιά του Βορεί­ου Αιγαί­ου οι χιο­νο­πτώ­σεις θα φτά­σουν σε χαμη­λό υψό­με­τρο. Παρο­δι­κές χιο­νο­πτώ­σεις ανα­μέ­νο­νται επί­σης κατά δια­στή­μα­τα σε περιο­χές της Θρά­κης, της Χαλ­κι­δι­κής και πιθα­νώς της Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας και της Δυτι­κής Θεσσαλίας.

Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από ‑8 έως 2 βαθ­μούς στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία, από ‑5 έως 7 στην υπό­λοι­πη Βόρεια Ελλά­δα, από ‑4 έως 8 βαθ­μούς στην Ήπει­ρο, από ‑5 έως 6 στην Κεντρι­κή Ελλά­δα, από 2 έως 10 στη Δυτι­κή και Νότια Ελλά­δα, από ‑3 έως 7 βαθ­μούς στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά, από 0 έως 9 στα νησιά του Ιονί­ου, από 1 έως 8 βαθ­μούς στα νησιά του Βόρειου και Βορειο­α­να­το­λι­κού Αιγαί­ου και από 5 έως 12 βαθ­μούς στα υπό­λοι­πα νησιω­τι­κά τμή­μα­τα του Αιγαί­ου και την Κρήτη.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν στο Αιγαίο από βόρειες διευ­θύν­σεις με εντά­σεις έως 10 μπο­φόρ, Αντί­θε­τα στην Κρή­τη θα επι­κρα­τή­σουν άνε­μοι δυτι­κών κυρί­ως διευ­θύν­σε­ων με εντά­σεις έως 8 και τοπι­κά 9 μπο­φόρ, και στα Δωδε­κά­νη­σα άνε­μοι νοτί­ων διευ­θύν­σε­ων με εντά­σεις έως 8 μπο­φόρ. Στο Ιόνιο οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από βόρειες διευ­θύν­σεις ισχυ­ροί έως σχε­δόν θυελ­λώ­δεις, 6 με 7 μποφόρ.

Νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές ή χιο­νό­νε­ρο στα πεδι­νά και χιο­νο­πτώ­σεις στα ορει­νά, τα ημιο­ρει­νά και πιθα­νώς κατά δια­στή­μα­τα σε περιο­χές με χαμη­λό­τε­ρο υψό­με­τρο στα βόρεια και δυτι­κά τμή­μα­τα του νομού και κοντά στους ορει­νούς όγκους, περι­μέ­νου­με τη Δευ­τέ­ρα στην Αττι­κή. Τα φαι­νό­με­να θα είναι έντο­να ενώ καται­γί­δες θα εκδη­λω­θούν κυρί­ως στα βόρεια και ανα­το­λι­κά παρά­κτια τμή­μα­τα. Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από 4 έως 7 βαθ­μούς, αλλά στα βόρεια και δυτι­κά οι θερ­μο­κρα­σί­ες θα είναι 2 με 3 βαθ­μούς χαμη­λό­τε­ρες. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από βόρειες διευ­θύν­σεις με εντά­σεις έως 7 μπο­φόρ στα χερ­σαία τμή­μα­τα και έως 9 μπο­φόρ στα θαλάσ­σια τμήματα.

Παρο­δι­κά αυξη­μέ­νες νεφώ­σεις με πιθα­νό­τη­τα να εκδη­λω­θούν πρό­σκαι­ρες ασθε­νείς χιο­νο­πτώ­σεις κυρί­ως στα ορει­νά και στα ανα­το­λι­κά του νομού, περι­μέ­νου­με τη Δευ­τέ­ρα στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από ‑1 έως 5 βαθ­μούς αλλά περι­φε­ρεια­κά της πόλης οι ελά­χι­στες θα είναι 2 με 4 βαθ­μούς χαμη­λό­τε­ρες. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν βορειο­δυ­τι­κοί με εντά­σεις έως 7 μποφόρ.

Με ανάρ­τη­σή του στο Facebook, ο μετε­ω­ρο­λό­γος Σάκης Αρνα­ού­το­γλου ανα­φέ­ρει πως ο και­ρός τη Δευ­τέ­ρα στην Αττι­κή θα έχει έντο­να χιο­νο­βρο­χο-υψο­με­τρι­κά σκα­μπα­νε­βά­σμα­τα, προει­δο­ποιώ­ντας για επι­κίν­δυ­να φαινόμενα.

Σύμ­φω­να με τον κ. Αρνα­ού­το­γλου, τα φαι­νό­με­να θα είναι ιδιαί­τε­ρα έντο­να στη Δυτι­κή Αττι­κή και σε Λου­τρά­κι-Αγ. Θεο­δώ­ρους. Κάτι που, όπως ανα­φέ­ρει, θέλει ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή, αφού ενδέ­χε­ται το χιό­νι να εναλ­λάσ­σε­ται με τη βρο­χή. Μάλι­στα, σημειώ­νει ότι τα ίδια φαι­νό­με­να είναι πιθα­νόν να έχου­με και στη Βοιωτία.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Αττική

Και­ρός: Νεφώ­σεις με βρο­χές ή χιο­νό­νε­ρο. Χιο­νο­πτώ­σεις κατά δια­στή­μα­τα πυκνές στα ορει­νά καθώς και σε περιο­χές με χαμη­λό­τε­ρο υψό­με­τρο στα δυτι­κά και βόρεια του νομού (ενδει­κτι­κό υψό­με­τρο 400 – 600 μέτρα).
Άνε­μοι: Βόρειοι βορειο­α­να­το­λι­κοί 5 με 7 και στα ανα­το­λι­κά 8 με 9 μποφόρ.
Θερ­μο­κρα­σία: Από 04 έως 09 βαθ­μούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Και­ρός: Λίγες νεφώ­σεις παρο­δι­κά αυξη­μέ­νες. με πιθα­νό­τη­τα για ασθε­νείς χιο­νοτ­πώ­σεις στα γύρω ορει­νά. Βελ­τί­ω­ση από το απόγευμα.
Άνε­μοι: Βόρειοι βορειο­δυ­τι­κοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερ­μο­κρα­σία: Από 01 έως 07 βαθ­μούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Και­ρός: Λίγες νεφώ­σεις, οι οποί­ες θα είναι κατά δια­στή­μα­τα αυξη­μέ­νες. Θα σημειω­θούν ασθε­νείς χιο­νο­πτώ­σεις στα ορει­νά και ημιο­ρει­νά και στη Θρά­κη και σε πεδι­νές περιο­χές. Βελ­τί­ω­ση από το απόγευμα.
Άνε­μοι: Από βόρειες διευ­θύν­σεις 5 με 7 και στα ανα­το­λι­κά τοπι­κά 8 μποφόρ.
Θερ­μο­κρα­σία: Από ‑02 (μεί­ον 2) έως 09 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στη δυτι­κή Μακε­δο­νία 3 με 4 βαθ­μούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Και­ρός: Λίγες νεφώ­σεις παρο­δι­κά αυξη­μέ­νες με τοπι­κές βρο­χές στα νότια και χιο­νο­πτώ­σεις στα ορει­νά της Πελοποννήσου.
Άνε­μοι: Βορειο­α­να­το­λι­κοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερ­μο­κρα­σία: Από 02 έως 13 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στην Ηπει­ρο 3 με 5 βαθ­μούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Και­ρός: Νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές ή χιο­νό­νε­ρο. Στη Θεσ­σα­λία, την ανα­το­λι­κή Στε­ρεά και την Εύβοια θα σημειω­θούν χιο­νο­πτώ­σεις κατά περιό­δους πυκνές σε ορει­νές και ημιο­ρει­νές περιο­χές καθώς και σε περιο­χές με χαμη­λό­τε­ρο υψό­με­τρο (200–400 μέτρα). Επί­σης χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν στα ορει­νά και ημιο­ρει­νά της βορειο­α­να­το­λι­κής Πελο­πον­νή­σου καθώς και στις Σπο­ρά­δες σε χαμη­λό­τε­ρο υψό­με­τρο. Από την νύχτα τα φαι­νό­με­να βαθ­μιαία θα εξασθενήσουν.
Άνε­μοι: Βόρειοι βορειο­α­να­το­λι­κοί 5 με 7, στα ανα­το­λι­κά 8 με 9 μποφόρ.
Θερ­μο­κρα­σία: Από 02 έως 10 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθ­μούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Και­ρός: Νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες τοπι­κά ισχυ­ρές. Χιο­νο­πτώ­σεις στα ορει­νά της Κρή­της και πιθα­νώς των βόρειων Κυκλά­δων. Bαθ­μιαία εξα­σθέ­νη­ση των φαι­νο­μέ­νων από το βράδυ.
Άνε­μοι: Βόρειοι βορειο­α­να­το­λι­κοί 6 με 8, στα δυτι­κά 8 με 9 μποφόρ.
Θερ­μο­κρα­σία: Από 08 έως 14 βαθ­μούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Και­ρός: Νεφώ­σεις με βρο­χές και στα νότια σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες τοπι­κά ισχυ­ρές. Εξα­σθέ­νη­ση των φαι­νο­μέ­νων από το βρά­δυ. Πρό­σκαι­ρες χιο­νο­πτώ­σεις στα νησιά του βορειο­α­να­το­λι­κού Αιγαίου.
Άνε­μοι: Στα νησιά του ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου βορειο­α­να­το­λι­κοί 8 με 9 και τοπι­κά 10 μπο­φόρ. Στα Δωδε­κά­νη­σα από βόρειες διευ­θύν­σεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερ­μο­κρα­σία: Από 10 έως 14 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθ­μούς χαμηλότερη.

 

Πηγή www.in.gr

- Δια­φή­μι­ση -

- Διαφήμιση -

- Δια­φή­μι­ση -

- Δια­φή­μι­ση -

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα σχόλια είναι κλειστά.