Η συζήτηση για δημόσιες τουαλέτες στην Ελλάδα μάλλον δεν έχει ανοίξει ακόμα καθώς το κόστος λειτουργίας τους έχει μετατοπισθεί στα καταστήματα εστίασης και στα εμπορικά κέντρα που καλούνται να διαχειριστούν μια υπηρεσία που θα έπρεπε οργανωμένα να προσφέρουν οι δήμοι. Γιατί όχι και οργανωμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα προσέφεραν αυτή την υπηρεσία σε ένα απόλυτα καθαρό και προσεγμένο περιβάλλον όπως και στις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες; Το ότι καμμιά δημοτική αρχή δεν το έχει αντιμετωπίσει οργανωμένα και επαρκώς δείχνει και το πολιτιστικό επίπεδο των δημοτικών ηγεσιών στη χώρα μας. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει πολιτική για εποχούμενες τουαλέτες καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη ή νομοθετική δέσμευση στα πάρκινγκ και στα βενζινάδικα να υπάρχουν χώροι απορροής των λυμάτων των τροχοφόρων ( τροχόσπιτων ή πούλμαν που διαθέτουν τουαλέτες. Σημείωση: είμαστε η μόνη χώρα στα βαλκάνια που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εποχούμενες τουαλέτες!)
Στην πρωτεύουσα μας, την Αθήνα, βρεθήκαμε να έχουμε τις τρίτες χειρότερες δημόσιες τουαλέτες στην Ευρώπη, με βαθμολογία καθαριότητας 0,63 στα 5, καθώς και με το υψηλότερο ποσοστό κριτικών με το ένα δέκατο των ερωτηθέντων (10,91%) να επισημαίνει ότι οι δημόσιες τουαλέτες είναι «βρώμικες».
Συγχαρητήρια σε όλους τους πολιτισμένους δημάρχους μας, όχι μόνο αυτόν της Αθήνας, που καταφέρνουν με τόσα διαθέσιμα κονδύλια να μας κρατούν σταθερά σε περιβάλλον Αφρικής!
Why World Toilet Day?